Annons

Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset – demenssjuk tvingas flytta

Trelleborg En specialtränad sökhund upptäckte vägglöss i fastigheten men en av hyresgästerna klarade inte av att följa saneringsfirmans instruktioner. Nu får hyresvärden rätt att riva den demenssjuke mannens kontrakt, enligt ett beslut i hyresnämnden.
Hand på en lagbok samt vägglöss.
Foto: Patrik Svedberg/Anticimex

Vägglössen fanns i flera av lägenheterna i hyreshuset i Trelleborg. Det upptäckte saneringsfirman när de på uppdrag av hyresvärden Trelleborgshem genomförde ett sök med en specialtränad vägglushund i fastigheten för drygt två år sedan. Källan till vägglössen var en annan bostad än den enrummare som den demenssjuka mannen nu måste flytta ifrån.

Efter hundsöket i huset genomförde Anticimex omfattande saneringar i sammanlagt fyra lägenheter. Bland annat i den äldre mannens lilla etta. Men han hade svårt att komma ihåg och följa de instruktioner som var nödvändiga för att lössen ska försvinna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Trelleborgshem hade han direkt ”motarbetat” instruktionerna genom att ta bort och slänga de skydd som saneringsfirman placerat över möblerna. Det handlade om vanvård, menade hyresvärden. Saneringsfirman meddelade Trelleborgshem att mannen hade svårt att ”minnas vad han ska och inte ska göra”.

Hyresnämnden i Malmö
Hyresnämnden i Malmö

Hyresnämnden ger värden rätt

Vägglössen försvann inte och till slut fick hyresvärden nog. De ville att mannen skulle flytta. I somras skickade Trelleborgshem en uppsägning. Efter det fick han ett erbjudande om ett möblerat rum på ett vandrarhem för 8 000 kronor i månaden som mannen tackade nej till. Dit ville han inte flytta.

Men nu har hyresnämnden prövat fallet och nämnden ger hyresvärden rätt. Värden får riva hyreskontraktet. I beslutet skriver nämnden att mannen på grund av sin demenssjukdom ”uppenbarligen inte är i stånd att förstå att instruktionerna från Anticimex måste följas”. Risken finns att det kan hända även i framtiden och därför beslutar hyresnämnden nu att hyresavtalet ska upphöra. I augusti ska han ha lämnat den vägglusangripna lägenheten.

Läs ocksåRickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.

Enligt mannens gode man har han fått avslag på sin ansökan om att få flytta till ett demensboende.

– De tycker att han ska klara sig själv så nu vet jag inte riktigt vad som ska hända, säger den gode mannen.

Annons

Fler förlorar sina hem efter vägglusangrepp

Den demenssjuka mannen i Trelleborg är inte ensam om att tvingas flytta efter vägglusangrepp. Det finns fler exempel från hela landet där hyresgäster blivit hemlösa. Det visar en tidigare genomgång som Hem & Hyra har gjort av rättsfall från de senaste åren och uppgifter direkt från hyresvärdarna. Trelleborgshem, Lulebo, MKB i Malmö och Uppsalahem tillhör de bolag som sagt upp hyresgäster.

Här är några av fallen:

Vägglöss i lägenhet

Bilderna från mannens lägenhet i Malmö används som bevis i domstolen.

Extremangrepp i Malmö

Nyligen fick en 80-årig man i Malmö flytta efter att han inte hade släppt in sanerarna. Angreppet beskrev som ”extremt” av hyresvärden MKB och lössen spred sig i huset. MKB såg till slut ingen annan utväg än att säga upp kontraktet.

löss, vägglöss, hyresnämnden

Fullt med löss. Soffan hemma hos kvinnan i Stockholm hade väldigt stora mängder löss.

Levde med vägglöss i två år

En kvinna i 70-årsåldern blev för ett år sedan tvungen att lämna lägenheten i Stockholm där hon bott i tjugofem år, efter en dom i Svea hovrätt. Skälet: Hon hade inte slagit larm om vägglössen i tid och de hade spridit sig till ytterligare sju lägenheter i huset. Enligt saneringsfirman hade hon haft vägglöss i två år innan hon kontaktade hyresvärden.

Annons

Läs ocksåLulebo: De har orsakat spridning i hela husetLulebo, fastighetsbolag i Luleå.

Det värsta sanerarna någonsin sett

Vägglössen kröp omkring på ytterdörrens utsida och ute i korridoren. Enligt saneringsfirman handlade det om ett av de värsta angreppen de någonsin hade sett. När sanerarna knackade på öppnade mannen inte dörren. Hyresvärden sade till slut upp Göteborgaren, som överklagade. Men Svea hovrätt gick på hyresvärdens linje och hyresgästen blev till slut tvungen att flytta. Orsak: Han hade inte slagit larm.

Vägglöss
Vägglöss.

Vägglöss i hela huset

En man i Uppsala levde med vägglöss i ett år innan han slog larm. Under tiden spred sig ohyran i huset: till andra lägenheter, tvättstugan, trapphuset och källargången. Det krävdes en mycket omfattande sanering. Värden var tvungen att riva upp golv och lister och ta ner tapeter. Hyresvärden sade upp honom för att han inte slagit larm i tid och värden fick sedan rätt i hyresnämnden.

LÄS ÄVEN:
Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Läs också Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder” Balkongbrand avslöjade vägglöss – nu sägs hyresgästen upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.