Annons

Guldkroken i Hjo blev Ann-Cathrines hem

Hjo Med utsikt över Vättern och med Hjo Stadspark precis utanför dörren ligger 1800-talsvillan Guldkroken. Där är Ann-Cathrine Fredén hyresgäst. Och henne har Hem & Hyra hälsat på.

Vi kliver in i en korridor med grå bröstpanel och gammaldags tapeter. Rakt fram öppnar sig en hall med en imponerande spiraltrappa i mitten. När huset byggdes år 1887 ledde den till ett femtontal små hotellrum. I dag finns här fyra hyreslägenheter. Ann-Cathrines ligger på andra våningen.

När Villa Guldkroken byggdes 1887 ledde trappan till 15 hotellrum.

– Jag hade faktiskt spanat in just Guldkroken som mitt drömhus. Så när jag hörde att det skulle bli lägenheter här skyndade jag mig till Wennergrens och anmälde mitt intresse. Det var för flera år sedan och nu bor jag här, säger Ann-Cathrine Fredén och välkomnar oss in.

Den ljusa lägenheten har gott om prång, vinklar och vrår. På flera ställen är det högt till tak, men här finns även flera snedtak som ger en ombonad känsla.

– Jag tyckte om lägenheten så fort jag klev in men jag får erkänna att den är lite svårmöblerad. Det dröjer nog ett tag innan jag hittat rätt plats för allt, säger Ann-Cathrine som bott här sedan den första juli i år.

Parkvillorna i Hjo Stadspark rymmer nio hyreslägenheter.

Flytten gick från en villa strax utanför Hjo där Ann-Cathrine bott i 46 år. Nu njuter hon av att slippa ta ansvar för underhåll av hus och trädgård.

– Jag tyckte väldigt mycket om att bo i eget hus. Men allting har sin tid. Här blir livet enklare samtidigt som jag har stadsparken alldeles utanför och badstranden femtio meter bort. I somras tog jag på mig badtofflorna och gick ner till vattnet för att ta mig ett morgondopp, säger Ann-Cathrine och visar oss runt på de 62 kvadraten.

– Jag tror jag har bestämt mig för att strunta i gardiner. Det vore synd att täcka över det här vackra, säger Ann-Cathrine och slår upp dörren till en av lägenhetens två balkonger.

En större i söderläge där Ann-Cathrine pyntat med blommor och en mindre i öster där hon brukar ta sitt morgonkaffe.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Balkongerna har gjorts säkra med glasskivor och stålräcke.

– I somras var det fullt av folk här i parken och på badplatsen nedanför. Och nu brukar jag höra förskolebarnen som leker på sin gård en liten bit bort. Det stör inte det minsta lilla utan är bara väldigt trevligt, säger Ann-Cathrine.

Historien bakom Guldkroken tar sin början på 1800-talets andra hälft. Då var Hjo en populär kurort dit landets societet kom för att dricka hälsosamt vatten, bada och flanera i parken. Guldkroken och de andra parkvillorna fungerade som hotell för kurortens gäster. När Hjo Vattenkuranstalt lade ner sin verksamhet på 1930-talet förvandlades Guldkroken till folkhögskola. Nu var det elever på Skara stifts folkhögskola som fick njuta av den anrika kurortsmiljön. Så var det fram till 1970-talet då huset blev till annex för Hotell Bellevue, som hade byggts på tomten intill. I dag är det bostadsbolaget Wennergrens som står som ägare och där är Erik Eriksson vd.

– År 1992 så köpte vi hotellet och då ingick Villa Guldkroken, Villa Flora Villa Idun, säger Erik när vi träffar honom på grusplanen utanför Guldkroken.

Läs ocksåHistoriska hus i Hjo blir hyresrätter

Fram till år 2009 användes husen som annex till hotellet. Därefter frikopplades de från hotellverksamheten och genom en ny detaljplan blev det möjligt att bygga om dem till bostäder. I dag är villorna nyrenoverade och hem för hyresgäster i nio olika hyreslägenheter. Erik berättar om vägen dit.

Erik Eriksson, vd för Wennergrens.

– När vi tog över husen var det rejält nergångna. Väder och vind hade slitit hårt på den dekorativa snickarglädjen och hårdhänt ombyggnation på 1960- och 70-talen hade förändrat deras utseende. Vi bestämde oss för att försöka återställa dem i så stor utsträckning som möjligt samtidigt som vi hela tiden var tydliga med att husen måste användas för tomma hus förfaller snabbt.

Hösten 2014 inleddes arbetet. Först ut var renoveringen av Villa Idun. Därefter stod Villa Flora och Villa Guldkroken på tur. Erik Eriksson berättar om utmaningen i att renovera till dagens standard samtidigt som husens tidstypiska drag bevaras.

Läs ocksåTvingas flytta på grund av nybygge

– Det har nog kostat ungefär lika mycket att renovera de här husen som det hade gjort att bygga helt nytt. Men stadsparken och husen här är en viktig del av Hjos historia. Därför är de viktiga att bevara, säger han.

Annons

Ett bevis på hur kulturhistoriskt viktig stadsparken är kom i somras. Då förklarade länsstyrelsen den som byggnadsminne. Det betyder att området i parken ska vårdas och underhållas så att karaktären bevaras. När det gäller byggnaderna får de inte rivas, flyttas eller byggas om utan länsstyrelsens tillstånd.

– Det känns fantastiskt roligt och visar hur viktigt vårt och kommunens arbete är, säger Erik Eriksson.

Stadsparken i Hjo och dess byggnader är idag en av landets bäst bevarade badanläggningar.

Vad kostar det då att hyra en lägenhet i de anrika villorna och hur får man chansen? 

Ann-Cathrines Fredén betalar 7 330 kronor i månaden för sin trea på 62 kvadratmeter. Därutöver betalar hon 310 kronor för parkering och hushållsel. Parkvillornas nio lägenheter är i dagläget uthyrda men den som vill flytta in i framtiden ska kontakta Wennergrens för att göra en intresseanmälan.

– Vi jobbar inte med kö utan den som vill ha en lägenhet hos oss får göra en intresseanmälan. I dag har vi fler än 1 000 intressenter till våra lägenheter och självklart är intresset för de här nio unika lägenheterna stort. Men är man aktiv och visar sitt intresse ökar chanserna, säger Erik Eriksson.

Fakta: Hjo Stadspark

Anlades på 1870-talet som kurortspark för Hjo Vattenkuranstalt.

Hit åkte man på kur för att förbättra sin hälsa, men också för att umgås och ha trevligt.

Har förklarats som byggnadsminne av länsstyrelsen.

Källa: Hjo kommun

Fakta: Wennergrens

Startades år 1937 som J. Wennergren Byggnadsaktiebolag.

Har i dag närmare 1 400 hyreslägenheter i Hjo, Skövde, Tibro och Karlsborg.

Källa: Wennergrens

Fakta: Namnet Guldkroken

Villa Guldkroken kommer av att Hjo i folkmun kallats just Guldkroken.

Ett namn som troligen syftar på att det här var en sällsynt bördig trakt, ”guld” medan avslutningen ”kroken” betydde att trakten låg i ett skyddat och avskilt område. En ”krok” där kungens fogdar hade svårt att göra sig gällande.

Källa: Hjo kommun

Läs också Husmanskost ger gemenskap i Hjo Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.