Annons

Historiska hus i Hjo blir hyresrätter

Hjo Med en strålande utsikt över Vättern och med Stadsparken precis utanför dörren. Det blir läget för Wennergrens framtida hyresgäster när ombyggnaden av tre anrika villor blir klar.
Foto: Johanna Ohlson
, , ,

Villa Idun, Villa Flora och Villa Guldkroken är från slutet av 1800-talet, tiden då Stadsparken i Hjo anlades och staden var en populär kurort. På sikt ska de nu bli nio lägenheter i olika storlek. Först ut väntas Villa Idun bli klar. Där blir det inflyttning under våren 2015. 

Men det är ett omfattande arbete att renovera till dagens standard och samtidigt bevara husens tidtypiska drag.
– Villorna renoverades med moderna metoder på 60-talet så nu ska vi försöka återskapa en del av det som gick förlorat då, säger vd på Wennergrens, Erik Eriksson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han hoppas och tror att lägenheterna i Stadsparken ska bli ett drömboende för dem som flyttar in, men är medveten om att det inte passar alla. Framför allt tror han att vissa kan välja bort lägenheterna för att bolaget inte äger någon mark kring villorna.
– Man får dela Stadsparken med andra Hjobor och med turisterna på sommaren, det är en del av upplägget, säger han.

Annons

Behar Krasniqi är en av dem som passerar husen dagligen. Han jobbar precis intill och tar ofta lunchpromenaden genom parken.
– Jag tycker det är bra att villorna kommer till användning, att de inte står och förfaller. Jag skulle kunna tänka mig att bo där om inte hyran blir för hög, säger han.

Bolaget har inte förhandlat om hyrorna med Hyresgästföreningen ännu men räknar på att de kommer ligga på mellan 5 800 kronor för den billigaste tvåan och 12 700 kronorför den största lägenheten som blir en femma på 122 kvadratmeter.

Annons
Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.
Läs också Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Här är hyresrätten vanligast I skånska Hyllinge blev husdrömmen hyresrätter Bostads-vd:n som tvingades höja sin lön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.