Annons

Husmanskost ger gemenskap i Hjo

Hjo Fem kilo potatis är skalade redan klockan tio på förmiddagen och drygt tre kilo köttfärs står klart för att stekas till pannbiffar. Gunn Holmgren och Agneta Sällberg serverar snart middag till ett tiotal personer i lokalen i Hjo. Och så har de gjort i 15 år, helt ideellt.

Varannan vecka är det middagsträff i föreningslokalen på Källängen Hjo. Det är tradition nu och går inte att bryta. Det började som en studiecirkel i samarbete med kommunen. Men nu är det hyresgästföreningen Källängen som står för arrangemanget. Men framför allt är det Gunn och Agneta. De gör inköpen, planerar och lagar all mat i det lilla köket, vecka efter vecka, år efter år, utan betalning. Men många uppskattande ord och tacksamhet,

– Det går nästan inte att vara fler än två som jobbar här, säger Agneta. Då blir det för rörigt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Alla fyra kokplattorna är igång när potatisen och grönsakerna ska koka samtidigt. Och Gunn har två plattor för pannbiffarna.

– Visst drömmer vi om en spis till och kanske en diskmaskin. Men vi är rädda om skåpen också. Ska det in en spis och en diskmaskin i det här lilla köket, då förlorar vi utrymme för förvaring, säger Gunn, samtidigt som hon skivar lök så tårarna rinner.

Lokalen som är en enrumslägenhet i bottenplan är flitigt använd av hyresgästföreningen. Här har man café en gång i veckan, förutom matserveringen. Den hyrs också ut för olika aktiviteter, som kalas och andra festligheter och sammankomster.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

– Det är viktigt att vi fyller lokalen med liv och visar att den behövs för hyresgästerna i området, säger Gunn. Annars är det lätt att den blir lägenhet som hyrs ut. Lokalen behövs för gemenskapen här.

Annons

Vid halv ett-tiden är maten klar för servering, men då har matgästerna redan varit på plats en stund.

Ulla Sandh kom först. Hon erbjuder sig att vispa grädden till efterrätten, hemgjord äppelkaka. Sedan kommer Bosse Sällberg, Thomas Gruvesäter och Reine Jacobsson. De skojar och säger att de alltid vill ha paltbröd serverat, men då möts de av kraftiga protester från Agneta.

Läs ocksåHotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

– Nej, aldrig i livet, säger hon. Jag kommer aldrig att servera det här.

Det är en lättsam stämning, mycket skratt och snack. Ulla säger att man löser världsproblemen samtidigt som man njuter av den goda maten.

Då kommer ytterligare två gäster in genom dörren. Det är Denise Svensson och Alexandra Radosavljevic. De tillhör en yngre generation än de tidigare gästerna, men de slår sig ner och säger att de älskar de här middagarna.

– Det är mycket godare mat här än hemma, säger Alexandra.

Annons

Och Denise tycker att de lättsamma samtalen kring middagsbordet är härligt. Alexandra och Denise ska på bröllop och det blir genast samtalsämnet kring bordet.

Men plötsligt så är det alldeles tyst i lokalen. Alla äter, tar lite mer av den hemgjorda pressgrukan, lite slammer från porslinet, men inget prat.

– God mat är det enda som kan få tyst på oss, säger Bosse.

 

Fakta: Lyckad middag för många

Krångla inte till det. Husmanskost går alltid hem. Piffa till det med något extra, som hemlagad pressgurka till exempel. eller olika morötter som finns i spännande färger.

Potatis är en bra grund till middagarna. Servera såsen för sig, så kan alla ta så mycket de vill.

Vatten är en bra måltidsdryck, men gör det roligare med gurkskivor, lime- eller citronskivor serverat i karaff. Billig lyx.

Läs också Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.