Annons

Gullspång trea på inbrottslista – fel menar polisen

Gullspång Är Gullspång den tredje värsta inbrottskommunen i Sverige? Ja, säger statistiken. Nej, säger polisen. "Det blir felriktat när man räknar antalet inbrott per 100 000 invånare. I Gullspång bor bara 5 293 personer. Då kan man inte jämföra på det sättet", säger Gunnar Åreng, kommunpolis.
Foto: Polisens hemsida/Pixabay
Lögn, förbannad lögn och statistik, sa Mark Twain. Så långt vill inte kommunpolis Gunnar Åreng gå, men menar att Brå:s statistik är fel när det gäller brott i Gullspång.

När Brå, Brottsförebyggande rådet, presenterar sin statistik ser det ut som lilla Gullspång är en hårt drabbad kommun när det gäller inbrott. Den tredje värsta i landet. Men i verkligheten stämmer det inte riktigt. Det menar kommunpolis Gunnar Åreng.

– När jag tittar på antalet inbrott i villor, fritidshus och lägenheter under den period som statistiken Brå presenterar, då visar sig helt andra siffror. Inbrott i lägenheter 2016 var noll. 2017 var det fyra och hittills i år ett enda. Lägger man till inbrott i villor blir det något högre siffror, men de 302 som statistiken visar är en helt felvinklad bild, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han tycker att det ger en felaktig bild att jämföra och beräkna orter med 5 000 invånare upp till 100 000 invånare. Han skulle hellre se att orter med mellan 5 000 och 10 000 invånare jämfördes, för en rättvisare beräkning. Han tror dock inte att Gullspångsborna känner sig mer utsatta, utan att de flesta känner sig ganska trygga i sina hem.

– Men självklart drabbar varje inbrott i bostad den enskilde väldigt hårt, säger Åreng.

I Gullspång har polisen antagit ett medborgarlöfte att hålla reda på de livsstilskriminella, de som lever på att begå brott. Det menar Gunnar Åreng har gett positiva resultat.

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Men han tycker att allmänheten också tar ett ökat ansvar för sin egen säkerhet, bland annat genom grannsamverkan. Han lyfter fram Mariestad som ett positivt exempel, där det kommunala bostadsbolaget Mariehus jobbar mycket med att få grannar att engagera sig mot brottsligheten.

– Där jobbar de mycket aktivt med grannsamverkan, säger Gunnar Åreng.

Han tycker att det ger flera positiva saker att ha samverkan mellan grannarna mot brott.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

– Det ger inte bara skydd mot inbrott, utan en social kontakt som som i sin tur skapar en trygghet när man vet vilka som bor i huset eller i trappuppgången.

Annons

Han säger att han som kommunpolis pushar för grannsamverkan, samtidigt som han säger att han naturligtvis inte kan tvinga någon att engagera sig.

Se hela listan på antalet inbrott i landets kommuner.

Läs också Kriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik" Prepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskap Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.