HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anmälda inbrott minskar – här är mest drabbade kommunerna

Nyheter Nya siffror visar att antalet anmälda inbrott fortsätter att minska. I lägenhet är minskningen minst – och snart är anmälda inbrott lika vanligt där som i villa.
Foto: tommaso79

De senaste fem åren har antalet anmälda inbrott minskat med 34 procent. Minskningen är störst i villor och radhus. För lägenheter är minskningen 29 procent.

Diagram. Antalet anmälda inbrott 2015-2019, kvartal 1-3.

Om trenden fortsätter kommer det snart att vara lika vanligt med inbrott i lägenhet som i villa. För årets tre första kvartal har totalt 10 294 inbrott anmälts, enligt färska siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Av dem har 4 164 anmälts i lägenhet och 6 130 i villa. Så jämna har siffrorna aldrig varit tidigare.

Bland landets kommuner finns det ett antal som sticker ut. När man slår ut antalet anmälda inbrott per invånare så toppas listan av Skinnskatteberg, Åsele, Gullspång, Sollentuna och Heby. 

Tabell. Flest anmälda inbrott per 100 000 invånare, kvartal 1-3 2019.

Värt att nämna är att några av kommunerna är så små att bara ett litet antal faktiska inbrott kan få stort utslag på topplistan. I Åsele till exempel handlar det om totalt nio anmälda inbrott hittills i år. Det är visserligen en stor ökning då det under samma period aldrig anmälts fler än två inbrott sedan 2015.

I tabellen nedan hittar du antal anmälda brott för alla landets kommuner de senaste fem åren.

Tabell. Antal anmälda inbrott 2015-2019, kvartal 1-3.

Läs också Blodspår satte fast inbrottstjuvar Så mycket minskade inbrotten – kommun för kommun Livstids fängelse för Högsbomördaren 5 000 lägenhetsinbrott – lägsta nivån sedan 2004 Högsäsong för inbrott - säg hej till tjuven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.