Annons

Anmälda inbrott minskar – här är mest drabbade kommunerna

Nyheter Nya siffror visar att antalet anmälda inbrott fortsätter att minska. I lägenhet är minskningen minst – och snart är anmälda inbrott lika vanligt där som i villa.
Foto: tommaso79

De senaste fem åren har antalet anmälda inbrott minskat med 34 procent. Minskningen är störst i villor och radhus. För lägenheter är minskningen 29 procent.

Diagram. Antalet anmälda inbrott 2015-2019, kvartal 1-3.

Om trenden fortsätter kommer det snart att vara lika vanligt med inbrott i lägenhet som i villa. För årets tre första kvartal har totalt 10 294 inbrott anmälts, enligt färska siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Av dem har 4 164 anmälts i lägenhet och 6 130 i villa. Så jämna har siffrorna aldrig varit tidigare.

Bland landets kommuner finns det ett antal som sticker ut. När man slår ut antalet anmälda inbrott per invånare så toppas listan av Skinnskatteberg, Åsele, Gullspång, Sollentuna och Heby. 

Annons

Tabell. Flest anmälda inbrott per 100 000 invånare, kvartal 1-3 2019.

Värt att nämna är att några av kommunerna är så små att bara ett litet antal faktiska inbrott kan få stort utslag på topplistan. I Åsele till exempel handlar det om totalt nio anmälda inbrott hittills i år. Det är visserligen en stor ökning då det under samma period aldrig anmälts fler än två inbrott sedan 2015.

I tabellen nedan hittar du antal anmälda brott för alla landets kommuner de senaste fem åren.

Annons

Tabell. Antal anmälda inbrott 2015-2019, kvartal 1-3.

Läs också Guide till hemförsäkringar Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.