Hade nästan 70 djur hemma – hälften behövde avlivas
Länsstyrelsen i Västerbotten visste sedan tidigare att hyresvärden på den mindre orten väster om Umeå gillade att ha djur hemma. Alldeles för många djur.
Redan för två år sedan konstaterade myndigheterna att djur farit illa under hans beskydd. Den drygt 60 år gamle mannen förbjöds därför att ha fler än två valpkullar per år eller totalt fler än tio vuxna hundar.
Vid en uppföljande djurskyddskontroll i våras stod det klart att mannen inte följt sina begränsningar. Länsstyrelsen fann inte mindre än 32 hundar, varav tio valpar, i anslutning till mannens fastighet och grannhuset. Därtill omhändertogs ett 20-tal höns och cirka 15 katter.
Samtliga hundar uppvisade enligt länsstyrelsen asocialt, skyggt beteende – ett tecken på bristande social kontakt. Alla var matta i pälsen och flertalet därtill undernärda, smutsiga och med för långa klor. Enligt veterinärens bedömning berodde hundarnas tunna hull på att samtliga individer fått samma foder, trots varierande energibehov.
Den stora mängden avföring i rastgårdarna samt i högarna strax utanför tyder på att hundarna inte rastats ordentligt, skriver länsstyrelsen. Den dåliga renhållningen anses även ha inneburit en risk för skador på djurens slemhinnor samt stor risk för spridning av sjukdomar.
En tik med fyra valpar hölls under särskilt ohygieniska förhållanden och ett antal hundar hade diarré. Hyresvärden hade även svårt att redogöra för valparnas ålder, då de alla var resultat av så kallade tjuvparningar.
Medskyldig till den bristande djurhållningen är mannens hyresgäst, en kvinna i 30-årsåldern, som även hon saknar tillstånd för uppfödning i stor skala eller för att inneha större mängder djur. Kvinnan ska enligt Hem & Hyras uppgifter ha hyrt en bostad av lägenhetskaraktär i mannens villa.
Efter kontrollen i våras omhändertogs samtliga djur, varpå både katterna och hönsen avlivades.
Mannen och kvinnan har emellertid överklagat länsstyrelsens beslut, då de själva inte anser att djuren lidit. De hävdar vidare att en polis och en tjänstemän i samband med omhändertagandet gjort sig skyldiga till misshandel och att tjänstemän dessutom fimpat i deras gräsmatta.
De klagar dock för döva öron. I sitt beslut meddelar nu Förvaltningsrätten i Umeå att överklagandet avslås och att mannen och kvinnan inte får några av hundarna tillbaka. Exakt vem som ägde vilka av dem har länsstyrelsen heller inte kunnat avgöra.
Hundarnas öde vilar nu i välvilliga medborgares händer. Om intresse att överta dem uteblir kommer de inom en väldigt kort tid att bli avlivade. Länsstyrelsen i Västerbotten ansvarar för försäljningen av hundarna, men understryker att det rör sig om hundar med särskilda behov, som inte passar vem som helst.
Uppdatering: För intresseanmälan om att hjälpa hundarna kan man kontakta hjälporganisationen Hundar utan hem.