Hallstahammar höjde mest

Hallstahammar ​Hem & Hyras undersökning visar att hyrorna höjts med över 20 procent i mer än hälften av Mälardalens kommuner mellan 2000 och 2010. I mer än hälften av Västmanlands kommuner har den höjts ännu mer. Det finns flera förklaringar till det.

– Många bostadsföretag i kommuner där industrier och gruvor lades ned på 1990-talet vågade inte höja hyrorna då trots att de egentligen behövde det. I stället sköt man det framför sig och höjningarna kom på 2000-talet i stället, säger Marcus Kjellin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

 
Men även större orter, som Sala, Uppsala och Strängnäs som inte haft sådana problem, ligger i topp i Mälardalen.
Marcus Kjellin poängterar att Hyresgästföreningens uppgift inte är att hålla hyrorna nere till varje pris, det handlar hela tiden om att kompromissa:
– Den enda gång det är försvarbart att inte höja hyrorna är när det finns en vinst i företaget att ta av. Hyrorna måste ju till att börja med följa den allmänna penningvärdesförsämringen, inflationen.
 
Hyrorna ska alltså vara rimliga men bostäderna ska också vara i gott skick:
– Många kommunala bostadsföretag rullar en underhållsskuld framför sig. Det underhåll som borde ha gjorts på 1990-talet måste nu göras snarast. Och ska företagen klara det tror jag att riksdagen måste ge dem ett särskilt finansiellt stöd, säger Marcus Kjellin.

Läs också Högre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrorna Nya trenden kan chockhöja Christoffers hyra - riskerar att få betala 1 800 mer Vill se över hyrorna - kan ge dyrare boende: "Viktigt man inte smyghöjer" Höjd hyra trots dålig skötsel - Hyresgästföreningen uppmanar boende att inte betala Så illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.