HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hammerth redo att ta över Vätterhem

Jönköping Thorbjörn Hammerth räds inte uppgiften. Med en dos filosofi i bakfickan vill han utveckla Vätterhems anda – nöjda hyresgäster och bra ekonomi.
Foto: Linda Alfons
Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Det är ingen duvunge som tar över vd-posten i Jönköpings största bostadsbolag, Vätterhem, efter Kent Sandén, som går i pension.

Thorbjörn Hammerth, 50 år, med en magisterexamen i ekonomi, så kallad MBA-examen, har bland annat arbetat som marknadschef på NCC och nu senast som vd för Eksjöbostäder och Eksjö kommunfastigheter.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Vätterhem är bra mycket större än Eksjöbostäder, klarar du av uppgiften?

– Det får vi väl se, säger Thorbjörn Hammerth och skrattar.

– Jag tänker mig att Vätterhem är lite mitt emellan det jag jobbat med. Och storleken i sig är inga problem. I större bolag har man större resurser och kan genomföra mer än i exempelvis små kommuner.

Läs ocksåBostaden chockhöjer parkeringshyrorna: "Jag måste nog sälja bilen"

Han behöver inte skämmas över sina sju år hos Eksjöbostäder. Bolagets ekonomi har stärkts rejält och det har även samarbetet med hyresgästerna, något han tar med sig in i Vätterhem.

– Jag har sett att Vätterhem är en mycket kompetent organisation. Och samtidigt väldigt småländsk i form av kostnadsmedvetenhet, lite klurighet och att man gör mycket i egen regi och har mod att utveckla hyresrätten på olika sätt. Jag vill bibehålla och fullfölja de småländska dragen med nöjda kunder och nöjda medarbetare.

Han trappar in i sitt nya jobb med tre dagar i veckan från första maj för att i juni gå in på heltid.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Vad är största utmaningen för Vätterhem?

– Jag vet inte riktigt ännu. I maj ska jag ut och intervjua alla medarbetare, 144 personer, och besöka alla fastigheter. Sedan har jag läst in alla dokument om Vätterhem och pratat en hel del med nya ordförande Stefan Attefall. Utifrån det ska vi börja jobba på en ny företagsplan och det är då det utkristalliserar sig vilka utmaningar, frågeställningar och prioriteringar som är aktuella, säger Thorbjörn Hammerth.

När Hem & Hyra granskade bostadsbolagens uthyrningspolicy 2013 skapades het debatt i Jönköping för att Vätterhem inte accepterar försörjningsstöd som inkomst.

Vad tycker du, ska socialbidrag räknas som inkomst?

– Jag kan inte svara på det just nu. När jag kommer till Vätterhem tänker jag sätta mig ned med organisationen och sociala förvaltningen och diskutera ett brett synsätt när det gäller sociala kontrakt och andrahandskontrakt, att vi får en helhetsbild på hur vi ska ha det och där ingår det här med inkomsten och även olika sätt att arbeta på. I Eksjö har vi kommit långt när det gäller detta och för mig är det här en prioriterad fråga som jag inte tänker lämna olöst, säger Thorbjörn Hammerth.

Hammerth har ett stort intresse för filosofi.

– Jag tycker att det är intressant att förstå människan. Filosofi är berikande och jag har haft stor nytta av det, även i mitt arbete.

Fakta: Vätterhem

Vätterhem ökade sin omsättning, sin soliditet, antalet anställda och även underhållet trappades upp under 2014 jämfört med året innan, visar bolagets årsredovisning. Vinsten efter finansiella poster blev nästan 74,5 miljoner kronor.
Fjolårets resultat, efter bokslutsdispositioner och skatt, landade på 28,5 miljoner kronor. Drygt 8 miljoner kronor lämnades i vinstutdelning till kommunen.
Vätterhem har 8 275 lägenheter.
I år höjdes hyran med 1,15 procent.

Läs också Beslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas sopor Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.