Annons

Hyresvärden som går mot strömmen – här är det lättare att få lägenhet

Malmö Hyresvärden Trianon står ut i Malmö. I sina 4 000 lägenheter har de helt unika regler. Kraven på de bostadssökande är låga. Beslutet att göra det lättare att få lägenhet togs för två år sedan.
Malmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

– Vi har fullt förtroende för att Malmöborna kan hantera sin hushållsekonomi. Vi delar inte in människor efter vad de tjänar, ­säger Olof Andersson, vd på Trianon.

Många Malmöbor tjänar för lite pengar och får nobben hos flera av de största hyresvärdarna i Malmö. Den som har skulder eller låg inkomst är i visa fall helt chanslös på bostadsmarknaden i staden. Det visar Hem & Hyras granskning av kraven som ställs från Malmös nio största hyresvärdar. Tillsammans bestämmer bolagen över runt 50 000 hyresrätter i Malmö, men det finns ett bolag som står ut. Det handlar om den privata hyresvärden Trianon med totalt 4 000 lägenheter i Malmö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Olof Andersson Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon.

Enligt sin policy kräver Trianon en inkomst som motsvarar hyran. Jämfört med ­andra hyresvärdar som kräver inkomst som motsvarar två eller tre gånger hyran behöver den som vill hyra lägenhet hos Trianon enbart en inkomst på en gånger hyran. I vissa områden godkänner Trianon försörjningsstöd och en hyresgäst får ha skulder och pågående skuldsanering utan att den stängs ute från möjligheten att få bostad.

Hyresvärden: Krav är ointressant

– Vi vill ha en inkluderande bostadsmarknad. Alla ska ha en möjlighet att bo. Inkomstkravet är generellt helt ointressant. Jag förstår inte att det kan leva kvar i sådan omfattning. Vi som fastighetsbolag ska inte blanda oss i kundernas ekonomi, säger Olof Andersson.

Annons

Trianon har inte märkt att fler av deras hyresgäster skulle ha ­svårare att betala hyran sedan bolaget lättade på kraven för två år sedan.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

– Vi ser ingen skillnad över huvud taget när det gäller ärenden som är kopplat till obetalda ­hyror. De ärenden vi har går inte att här­leda till att vi har lättat upp på ­kriterierna. Det har gått två år nu sedan vi ändrade och jag kan inte se att det är ett problem alls, säger Olof Andersson.

Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet.
Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet.

Bostadsforskaren Martin Grander, forskare vid Malmö universitet, bekräftar den bilden.
– Värdar som har minskat krav har inte sett någon förflyttning i obetalda hyror. Andra lever kvar i ett tankesätt som inte är förankrat i forskning och erfarenhet, säger han.

Annons

 

Läs ocksåMultisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomstFatana Popal ligger i sin specialsäng. IHon har ljusgul kortärmad tröja och ett blågrått täcke med vita stjärnor på. I bakgrunden till vänster ett gåbord och till höger på sängbordet en kopp te. Fatana och hennes man måste flytta ut sista oktober och vet inte var de ska ta vägen.

Fakta: Det fattiga Malmö

Drönarbild över Malmö.

Medelinkomsten före skatt är drygt 29 000 kronor i ­Malmö, ett par tusenlappar under ­snittet för Sverige som helhet. ­Sysselsättningsgraden är en av de lägsta i landet. Var fjärde person står utan arbete.

Enligt Stadsmissionens fattigdomsrapport från 2022 är Malmö den kommun i landet där flest människor lever i ekonomisk utsatthet. 14,4 procent av Malmöborna – nästan 50 000 personer – levde år 2020 med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd.

Källa: SCB och Stadsmissionen

Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Hyresvärd slarvade med deposition på 23 000 kronor – nya ägaren tvingas betala igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.