Här bor dina vildagrannar i Norrköping
– Jag har sett havsöringar hoppa för att försöka ta sig upp vid Hästskodammen vid Louis de Geer-hallen. Vi ska låta bygga en trappa för att hjälpa dem, säger Eva Siljeholm, en av tre kommunekologer i Norrköping.
Fiskarna lever större delen av året i Östersjön, men på hösten simmar både lax och havsöring långt in i Motala ström, som rinner tvärs igenom Norrköping, för att leka.
Men det finns också många andra djur mitt inne i stan och i bostadsområdena, både vanliga och ovanliga. Bland annat har bäver siktats vid Strykjärnet. Längs Strömmen och i stora delar av centrum finns goda chanser att se fladdermöss i skymningen under vår och sommar.
– De trivs i områden där det finns gamla ihåliga träd eller äldre hus med vindar där de kan sova, säger Eva Siljeholm.
Som kommunekolog ingår det i hennes arbetsuppgifter att visa upp det djurliv som finns i Norrköping för invånarna. Bland annat arrangeras särskilda fladdermusvandringar.
Att djuren flyttar in till stan beror på olika saker, som tillgången på mat i kombination med att hoten mot dem är få.
– Här i Norrköping finns till exempel mycket rådjur i Klockaretorpet och andra områden som ligger nära skog där djuren kan söka skydd.
Liksom rådjuren frestas harar av frodiga planteringar i parker och bostadsområden. Det är också ett av djuren som man har störst chans att få syn på.
– Fältharen är ett av de vanligaste vilda djuren i Norrköping och kan finnas så gott som överallt där det finns en plätt gräs.
Djurens närvaro i stan innebär flera fördelar för oss människor. Fladdermöss och småfåglar äter mygg och andra insekter.
– Och många människor tycker att det är trevligt med vilda djur inpå knuten. Men den som får sina tulpanlökar uppätna av rådjur eller inte kan sova för att kajor skriker utanför fönstret tidigt på morgonen tycker kanske inte att det är så roligt, säger Eva Siljeholm.
Läs om djuren som få av oss gillar:
Skadedjuren blir allt fler
Med ett fågelbad, eller bara ett litet fat med vatten, och några kryddväxter som får slå ut i blom, kan du få humlor och kanske också en och annan småfågel att trivas också på den minsta balkong.
Strö inte ut mat på marken, det lockar råttorna. Kolla med värden först vad som gäller för fågelmatning där du bor.
Lästips: Stefan Castas bok ”Den vilda staden”.