Kommunerna där hyrorna är lägst och högst
Hyreshöjningarna är fortsatt låga, enligt färska siffror från SCB. Mellan 2016 och 2017 ökade snitthyran med 0,7 procent, samma som för föregående år.
Den genomsnittliga hyran för en trerumslägenhet är nu 6 425 kronor enligt mätningen och det skiljer ungefär 1 000 kronor i månadshyra mellan landets olika regioner. För enskilda kommuner är skillnaden däremot betydligt större än så (se tabell nedan).
Byggnadsår ger också stora skillnader i hyresnivå. Billigast är lägenheter byggda mellan 1961 och 1980 där genomsnittshyran för en trerummare är 6 186 kronor. För lägenheter byggda 2011 eller senare är motsvarande siffra 9 799 kronor.
Att hyreshöjningarna varit så låga de två senaste åren tycker branschorganisationen Fastighetsägarna är olyckligt.
– Det rimliga är att hyreshöjningarna speglar den ekonomiska utvecklingen i stort. Vi önskar alla att det investeras mer i hyresrätter, både i nya och befintliga och att redan investerat kapital stannar kvar på marknaden. Vill man att kapitalet fortsätter söka sig till hyresmarknaden också för långsiktiga investeringar får inte avkastningen på dessa halka efter den samhällsekonomiska utvecklingen i övrigt, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.
Men Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren säger att hyrorna måste betraktas på längre sikt.
– Om du tittar på hur utvecklingen har varit tidigare så är detta en väldigt stabil marknad och det förhandlingssystem som vi har klarar av att balansera flera olika intressen.
SCB:s undersökning bygger på ett statistiskt urval på cirka 15 500 lägenheter i flerbostadshus och småhus i hela landet. För vissa mindre kommuner saknas siffror, men Hem & Hyra har brutit ut de siffror som finns för landets högsta och lägsta hyror.