Annons

Hyresgästföreningen kritisk till SCB:s hyresstatistik

Nyheter Nyligen presenterade SCB landets snitthyror, uppdelade på kommunnivå. Men Hyresgästföreningen tycker inte att statistiken ger en tillräckligt tydlig bild av verkligheten.

Statistiska centralbyråns siffror visar både hyresutveckling och snitthyresnivå i Sverige. Nytt för i år är att statistiken även finns uppdelad på kommunnivå. Men Hyresgästföreningen anser att statistiken, som baserar sig på ett urval av 15 500 lägenheter, inte är tillräcklig för att man ska kunna dra några långtgående slutsatser.

– Siffrorna är intressanta men SCB skjuter väldigt brett. En medianhyra säger givetvis något om hyresnivåerna men bilden är mer komplex än så, säger Erik Elmgren, Hyresgästföreningens förhandlingschef.

Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Det Hyresgästföreningen anser saknas är bland annat exempel på hyresskillnaden i olika delar av kommunerna. Erik Elmgren påpekar att det i Stockholm skiljer 33 procent i genomsnittliga hyror mellan innerstad och ytterstad, och i Malmö upp till 45 procent.

– ­Denna aspekt saknas helt i SCB:s siffror, säger han.

Annons

Hyresgästföreningen efterfrågar därför en offentlig hyresstatistik som även inkluderar faktorer som påverkar hyresnivån – som exempelvis lägenheternas läge, standard och byggår.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Detta har varit uppe till diskussion tidigare.  Exempelvis fick Boverket i uppdrag 2013 att utreda hur en sådan statistik skulle kunna se ut. I rapporten konstaterades att det visserligen var möjligt att ta fram hyresuppgifter på varenda lägenhet i landet, men att det skulle kosta staten 50-70 miljoner kronor. Och då skulle man ändå bara få fram en siffra för hyresnivån. Att ta fram ytterligare uppgifter för att underlätta jämförelser mellan olika lägenheter ansåg utredarna både dyrt och praktiskt problematiskt.

En smidig lösning på det praktiska dilemmat kan vara att diskutera jämförelseunderlag i samband med det arbete kring systematisk hyressättning som pågår i många kommuner – en möjlighet som både Boverket och Erik Elmgren lyfter fram.

Annons

Om en officiell statistik värd namnet blir verklighet återstår dock att se, så även vilka som då ska göra vad. Kanske kan Hyresgästföreningen åta sig att sammanställa statistiken?

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Det måste utredas vidare. Dessutom har Hyresgästföreningen inte all primärdata, den har hyresvärdarna. Det krävs därför att parterna samarbetar för att en officiell och konsumentvänlig statistik ska komma till stånd, säger han. 

Läs också Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.