Annons

Här matchas hyresgästerna ihop med varandra

Lidingö De flesta av oss väljer noga vilka vi flyttar ihop med, men Rebecka och Johanna lät hyresvärden bestämma. De bor i kollektivlägenheter och har matchats ihop med sina roomisar.
Foto: Charlie Olofsson
Gemenskap. I köket och vardagsrummet finns det plats att umgås och inne på sitt rum kan man vara ifred. Rebecka Sjöberg och Johanna Weidenius-Lindahl hänger i soffan.

I hallen möts vi av en stor griffeltavla som går från golv till tak.

− Här ser vi vem som är hemma just nu och om det händer något roligt framöver, säger Rebecka Sjöberg, 23.

Hon flyttade in i den nybyggda lägenheten i höstas och bor i rum nummer fyra. Kök, vardagsrum och badrum delar hon med sina tre kollektivsambos. Hon berättar att hon nappade direkt när hon såg annonsen om de här delningslägenheterna, som ligger i Larsberg på Lidingö.

− Jag har bott ensam innan och var trött på det. Jag tycker om att ha folk omkring mig och det blir en trygghet också. Om strömmen går kan man ha panik tillsammans, säger hon med ett skratt.

Egna rum. Rebecka Sjöberg har rum nummer fyra. Hon har bott i kollektivet sedan starten i oktober förra året.

Hon får medhåll av Johanna Weidenius-Lindahl, 25, som bor i kollektivet en våning upp.

− Jag bodde hemma innan och det här känns som ett bra första eget boende. Det blir en mjukstart, säger hon.

Att bo i delningslägenhet är inte riktigt som att bo i studentkorridor och inte heller som att dela lägenhet med kompisar. Alla boende har aktivt valt att flytta hit för att de vill bo tillsammans, men de känner inte varandra sedan tidigare. Alla har egna kontrakt och egna nycklar till sina rum. I badrummet är krokarna tydligt numrerade och detsamma gäller de fyra skafferierna i köket.

− Alla har varsitt skåp med sina grejer men vi delar på vissa saker som olja och kryddor, säger Rebecka.

Ordning och reda. Alla har sin egen krok i badrummet.

Till vardags brukar var och en sköta sig ganska mycket själv, berättar hon, men ibland lagar de mat ihop eller hittar på något annat tillsammans.

Det finns ingen kö till rummen i kollektiven utan vem som får flytta in avgörs av företaget Colive. De hyr lägenheterna av fastighetsägaren John Mattson och agerar hyresvärd. Den som är intresserad av att flytta in registrerar sig på Colives hemsida och urvalet görs med hjälp av ett test med frågor om personlighetsdrag, värderingar, vanor och inställning till att bo kollektivt. Testet har tagits fram av psykologer med målet att de boende ska få så bra chans som möjlig att trivas tillsammans.

− Det var många frågor om städning, minns Johanna och avslöjar att det är lite stökigare i hennes kollektiv jämfört med i Rebeckas.

− Återvinningen blir full direkt och det är ingen som går ut med den, men vi har planer på förbättring, säger hon.

Hemma. Kollektivmedlemmarna använder svarta tavlan i hallen och en app för att kommunicera.

Generellt upplever både hon och Rebecka att städningen fungerar bra. Alla håller ordning efter sig och det har inte blivit några konflikter. Just soporna tömmer de själva, men i övrigt städas de gemensamma utrymmena av ett städföretag.

− Det underlättar tror jag. Just städningen kan nog annars lätt leda till tjafs, säger Johanna.

Om det skulle uppstå konflikter kring någonting i kollektiven finns en ”community manager” hos Colive som kan hjälpa till att reda ut problemen.

− Det har inte behövts hittills, säger Rebecka.

Fakta: Rebecka och Johanna tipsar:

Bli en bra sambo:

  1. Kommunicera! Säg till om du ser ett problem. Skriv inte lappar för de kan lätt missförstås.
  2. Ta dig tid att lära känna de du bor med. Prata en stund, ät middag tillsammans, fråga hur det är.
  3. Tänk på de andras behov. Plocka undan efter dig och respektera om någon behöver vara ifred.

Lär känna varandra:

  • Gör en egen ”Halv 8 hos mig”. Alla får varsin dag då ni lagar mat åt de andra.
  • Lägg ett pussel tillsammans.
  • Ordna en fest där alla får styra upp någon aktivitet inne på sitt rum. Sedan går ni mellan rummen.
Fakta: Delningslägenhet
  • I en delningslägenhet samsas hyresgästerna om vissa utrymmen men har egna rum. I Stockholm hyrs sådana här boenden bland annat ut av Colive och Stena Fastigheter.
  • I huset på Lidingö finns tre kollektivlägenheter för unga. De gemensamma utrymmena är fullt utrustade och rummen är delvis möblerade. Hyran ligger på omkring 7 500 kr per månad för eget rum på 13-16 kvm och gemensamma ytor om 60 kvm. I hyran ingår el, vatten, internet och städning av de gemensamma utrymmena.
Fakta: Framtidens boende
  • Att bo i kollektiv är klimatsmart eftersom ni delar på ytor och utrustning.
  • Boendeformen bidrar till att lösa bostadsbristen eftersom ni bor på mindre yta jämfört med om alla skulle haft egen lägenhet.
  • Att bo tillsammans motverkar ensamhet.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.