HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här skriver hyresgästerna kontrakt på att vara sociala

Helsingborg Hyresgäster med olika egenskaper och bakgrund. Utvalda att bo under samma tak och med ett underskrivet kontrakt på att umgås.
Foto: Petra Martinsson
Gunilla Olsson fick veta i april att hon är välkommen att flytta in i boendet där personer i olika åldrar med olika erfarenheter ska bo. Helsingborgshems Lotta Mellby tar i hand på det i en visningslägenhet. Inflyttning är i december.

Gunilla Olsson är så himla glad. Hon har fått besked om att hon kan flytta in i lägenhetskomplexet som har fångat hundratals personers intresse. Via en ex-svåger fick hon nys om Helsingborgshems projekt och efter en ansökan med motivering och en personlig intervju kom beskedet.
– Det passar mig perfekt, med en ateljé och allt. Det är fantastiskt att äldre och unga ska bo tillsammans och här kommer man tvingas ut att umgås. Jag bor nu i ett hus och det kan bli ganska isolerat, ­säger ­Gunilla Olsson.

Under många år var lägenheterna på Fredriksdal ett äldreboende. Helsingborgshem skulle sedan bygga om det till ett trygghets­boende men när flyktingvågen kom blev det ett hem för ensamkommande flyktingbarn. I samband med att hemmet av­vecklas föddes idén om att föra samman olika grupper: äldre, yngre och ensamkommande, som blivit myndiga och fått uppehållstillstånd. Projektets syfte blev att motverka ofrivillig ensamhet och otrygghet.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik
Skiss över en del av byggnaden med lägenheter och sällskapsytor. Hyrorna kommer att ligga mellan 4 650 och 5 410 kronor i månaden.

Enligt Helsingborgshem söks därför hyresgäster med olika ­intressen och egenskaper för att öka chansen till integration. Därav intervjuförfarandet, som bostadsbolaget genomför för ­första gången. Enligt projektledare ­Dragana Curovic har det inte ­vållat någon ilska hos de som nekas.
– I så fall besvikelse. Vi ­förklarar att ingen är bättre eller sämre än någon annan men att det ska bli en varierad konstellation. Dynamiken som finns i övriga samhället ska finnas här. Olika erfarenheter ska delas vilket vi hoppas bidrar till social inkludering.

Dragana Curovic. Helsingborgshem.

Den som skriver på ett hyres­kontrakt förbinder sig till ett ­obligatoriskt grannmöte i månaden. Dessutom minst två timmar i veckan med sociala aktiviteter. ­Enligt Dragana Kurovic kommer ingen att tvingas till aktiviteter men utgångspunkten, inte minst för att man har skrivit på, är att man vill. Personal på plats ska även inspirera och sätta i gång saker.

Det unika är att alla har sin egen lägenhet och samtidigt 500 kvadratmeter gemensamma ytor att umgås på. Lokalerna har bäddats för social samvaro. Så fort man går utanför dörren ska det vara lätt att umgås. Varje våningsplan har tre gemensamhetsutrymmen, varav alltid ett kök med specialutrustning. I boendedelen finns allt från bibliotek, spel- och yogarum till träningsrum. I en annan del finns behandlingsrum, permobilrum, ett stort vardagsrum och matsal.

Läs ocksåHyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst”Faksimil "Ansökan om exekutiv försäljning" för hus i Örkelljunga och Skånes Fagerhult. Hyresgästen Magnus Nyh.
Så här visades ett matrum upp på en visning i april.

Hur det kommer att gå återstår att se, detta är okänd mark. De mellan 18 och 25 år skriver endast på 2-årskontrakt.
– Det är första gången vi testar att socialisera på den här nivån. Vi vet inte hur det slår ut. Efter två år får vi och hyresgästerna utvärdera, säger Dragana Curovic.

Helsingborgshem kallar det nya boendet Sällbo och det ligger på Fredriksdal.

70-plussarna anses ha svårare att flytta och får därför ett vanligt kontrakt. De unga hyresgästerna kompenseras med dubbla köpoäng under tidsperioden för att öka deras chanser till en annan lägenhet om projektet inte permanentas.

Fakta: Så fördelas lägenheterna
  • Drygt hälften av 51 lägenheter hyrs ut till 70+. Resterande till unga mellan 18 och 25 år, varav tio ensamkommande flyktingbarn.
  • 70+ flyttar in under formen trygghetsboende.
Läs också Galina väger sina sopor för klimatet – detta chockade henne mest Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten Stephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.