Annons

Här värmer kroppar husen

Västra Götaland Diskmaskinen jobbar och familjen är samlad. Då alstras värmen som ger ett bra inomhusklimat. Ulrika Svensson och hennes familj bor i ett av landets första passivhusområden, Miseröd i Uddevalla.
Foto: Andreas Olsson
Ulrika Svensson och hennes familj värmer själva upp lägenheten bara genom att vara hemma.

Här finns inga värmeradiatorer under fönstren, dörren ut till förhallen ska alltid vara stängd och väggarna är tjocka. Det är en slående tystnad i huset, och man hör inte snöplogen som jobbar precis utanför köksfönstret.

Det är tio år sedan området invigdes. Det var då ganska nytt i sitt slag, bara ett par andra områden hade byggts i Sverige, med tekniken där ytterst välisolerade hus värms upp av hushållsmaskiner och människorna i huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ulrika var den första som hämtade nyckeln till nybyggda Misteröd. Då visste hon inte vad passivhus var. Och knappast någon annan heller. Den första erfarenheten var dock att det var kallt.

– Det lät ju bra, men blev inte riktigt så, säger Ulrika Svensson, när vi sitter vid familjens köksbord en riktigt snöig dag.

Ulrika trivs bra på Misteröd, men tycker inte att det fungerar så bra som hon trodde. Uppvärmningskostnaderna för familjens fyrarummare är högre än vad familjen tänkt sig. Men det var ändå en skön känsla att flytta in i den då alldeles nybyggda lägenheten med villakänsla.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Margareta Johnsson var projektledare för Uddevallahems satsning på passivhusen. Hon säger att de som flyttade från vanliga hyreslägenheter, där all värme ingick i hyran, nog blev lite tagna på sängen.

– De tyckte nog det var dyrt med uppvärmningen, medan de som bott i villa tidigare, tyckte det var väldigt låg kostnad. I de här husen betalar man ju själv elen för varmvatten, tvättmaskin och sådant.

Det var också nytt för många att var man inte hemma i bostaden och hade hushållsmaskinerna igång, då blev det kallt.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Men Margaretha menar att boendet blev lyckat och precis som man tänkt sig. Idén om passivhus i Uddevalla hade stötts och blötts några år innan det blev verklighet på Misteröd 2007, efter att bolagets ledning inspirerats av Hans Eek, som arbetar på Passivhuscentrum, hade ritat de första passivhusen i Lindås, utanför Göteborg. Han kallade dem för ”Hus utan värmesystem” eftersom Passivhus låter negativt i vårt land.

Annons

Hans Eek säger att då, för tio år sedan, fanns inget svenskt system för byggandet. Han säger att nu är metoden utvecklad och tekniken för att bygga energisnålt har blivit allt bättre.

– Förra årtiondet hade man en tendens att undervärdera behovet av att tillföra värme under den kalla årstiden. Det har vi alla lärt oss av, säger han.

Fakta: Passivhus
  • Passivhus får dra max 15 kWh per kvadratmeter uppvärmd yta och år.
  • Passivhuscentrum är en offentlig organisation med rådgivning och utbildning.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.