HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här värmer kroppar husen

Västra Götaland Diskmaskinen jobbar och familjen är samlad. Då alstras värmen som ger ett bra inomhusklimat. Ulrika Svensson och hennes familj bor i ett av landets första passivhusområden, Miseröd i Uddevalla.
Foto: Andreas Olsson
Ulrika Svensson och hennes familj värmer själva upp lägenheten bara genom att vara hemma.

Här finns inga värmeradiatorer under fönstren, dörren ut till förhallen ska alltid vara stängd och väggarna är tjocka. Det är en slående tystnad i huset, och man hör inte snöplogen som jobbar precis utanför köksfönstret.

Det är tio år sedan området invigdes. Det var då ganska nytt i sitt slag, bara ett par andra områden hade byggts i Sverige, med tekniken där ytterst välisolerade hus värms upp av hushållsmaskiner och människorna i huset.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Ulrika var den första som hämtade nyckeln till nybyggda Misteröd. Då visste hon inte vad passivhus var. Och knappast någon annan heller. Den första erfarenheten var dock att det var kallt.

– Det lät ju bra, men blev inte riktigt så, säger Ulrika Svensson, när vi sitter vid familjens köksbord en riktigt snöig dag.

Ulrika trivs bra på Misteröd, men tycker inte att det fungerar så bra som hon trodde. Uppvärmningskostnaderna för familjens fyrarummare är högre än vad familjen tänkt sig. Men det var ändå en skön känsla att flytta in i den då alldeles nybyggda lägenheten med villakänsla.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Margareta Johnsson var projektledare för Uddevallahems satsning på passivhusen. Hon säger att de som flyttade från vanliga hyreslägenheter, där all värme ingick i hyran, nog blev lite tagna på sängen.

– De tyckte nog det var dyrt med uppvärmningen, medan de som bott i villa tidigare, tyckte det var väldigt låg kostnad. I de här husen betalar man ju själv elen för varmvatten, tvättmaskin och sådant.

Det var också nytt för många att var man inte hemma i bostaden och hade hushållsmaskinerna igång, då blev det kallt.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Men Margaretha menar att boendet blev lyckat och precis som man tänkt sig. Idén om passivhus i Uddevalla hade stötts och blötts några år innan det blev verklighet på Misteröd 2007, efter att bolagets ledning inspirerats av Hans Eek, som arbetar på Passivhuscentrum, hade ritat de första passivhusen i Lindås, utanför Göteborg. Han kallade dem för ”Hus utan värmesystem” eftersom Passivhus låter negativt i vårt land.

Annons

Hans Eek säger att då, för tio år sedan, fanns inget svenskt system för byggandet. Han säger att nu är metoden utvecklad och tekniken för att bygga energisnålt har blivit allt bättre.

– Förra årtiondet hade man en tendens att undervärdera behovet av att tillföra värme under den kalla årstiden. Det har vi alla lärt oss av, säger han.

Fakta: Passivhus
  • Passivhus får dra max 15 kWh per kvadratmeter uppvärmd yta och år.
  • Passivhuscentrum är en offentlig organisation med rådgivning och utbildning.
Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.