Här visas framtidens boende

Motala Den som trivs i sin lägenhet ska kunna bo kvar där så länge som möjligt på ålderns höst. Det är tanken bakom Möjligheternas bostad, en utställning i form av en lägenhet i Motala.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Idén väcktes av två arbetsterapeuter i Motala redan 2010. Men det dröjde till 2014 innan Motala kommun beslutade att satsa pengar på att förverkliga den. Två projektledare utsågs och de har lett arbetet med att utforma den visningslägenhet som nu står klar i Gamla stan.

Redan vid ytterdörren stöter besökaren på det första exemplet på moderna hjälpmedel, ett elektroniskt tittöga med bildskärm som gör det lättare att se vem som står utanför.

Läs ocksåParkinson tvingade nästan konstnären Gunilla att flytta: "Men nu tar jag sittliften ner till galleriet"Gunilla Kjellstedt, Åmål.

– Vi har jobbat tillsammans med hyresvärden Platen för att visa vilka möjligheter som finns när det gäller möblering och tekniska lösningar av olika slag, säger Eva Dufwenberg, en av projektledarna.

Runt dörrkarmen vid badrummet sitter svag LED-belysning som kan vara tänd nattetid för att göra det lättare att hitta utan att störa mörkerseendet. I sovrummet har belysning installerats under sängen. Lamporna tänds så fort fötterna nuddar golvet. Att förebygga fall och risk att skada sig i hemmet har varit prioriterat.

Men även om en av tankarna bakom projektet är att visa hur en bostad kan anpassas för att äldre ska kunna bo kvar längre så är Eva Dufwenberg noga med att påpeka att man egentligen inte vänder sig till en specifik åldersgrupp.

Läs ocksåFabiola och dörröppnaren: Bostadsbolaget i grannkommunen får tummen upp av DHRKvinna i en elrullstol. Hon sitter i hallen, bredvid en spegel. En del av hennes ansikte syns i spegeln. Ytterdörren står öppen.

Astrid Bergling och Maj-Lis Andersson har kommit för att titta i lägenheten.

– Jag har eget hus än så länge men det börjar bli lite för mycket att ta hand om, så jag söker lägenhet. Men det är jättesvårt att få tag på något, säger Astrid Bergling, som helst skulle vilja bo i Gamla stan.

Hon och Maj-Lis Andersson tittar bland annat på en trådlös fjärrströmbrytare, som gör att man kan tända eller släcka en antal olika lampor med bara några knapptryckningar. En sådan är det fritt fram att installera själv. Men när det gäller andra hjälpmedel, som kräver ingrepp i bostaden, ska man vara försiktig och kontakta värden först för att undvika problem, betonar Helén Gillman, affärsutvecklare hos Platen.

Läs ocksåFabiola behöver hjälp med att kasta soporna – vill inte äga och ansvara för dörröppnare som alla kan användaEn kvinna i elrullstol utanför en mindre byggnad som är målad i ljusgult och rött.

– Man kan bli ersättningsskyldig om något måste åtgärdas när man flyttar, säger hon.

De hjälpmedel som visas är heller ingenting som man kan kräva att få av sin värd. En del får man köpa själv och i vissa fall kan kommunen betala om man beviljas bostadsanpassning.

Visningslägenheten är på tre rum och kök och hålls öppen på tisdagar, men man tar även emot bokade besök på andra tider. Under 2015 kommer det också att hållas utbildningar, bland annat för Platens personal, om tillgänglighet och moderna hjälpmedel.

Läs också Anita, 92, fick nej till ramp – kammarrätten går på kommunens linje Fler ska få rätt till bostadsanpassning – nytt lagförslag på regeringens bord

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.