Annons

Hård strid om 81-årige Stigs hyra

Forshaga Är det rätt att höja hyran lika mycket som bostadstillägget höjs? Nej, säger hyresgästen Stig Bokvist, 81, och Hyresgästföreningen. Ja, säger Forshaga kommun. Nu har hyresnämnden besökt lägenheten inför ett principiellt viktigt beslut som kan komma att påverka 27 000 pensionärer.
Foto: Anna Rytterbrant
Lena Bergman Bokvist står intill sin pappa Stig som vilar i sängen när hyresnämnden kommer på besök.

Stig Bokvist är 81 år och bor i ett äldreboende i Deje i Forshaga kommun. När kommunen i början av 2018 ville höja hyran från 5000 kronor i månaden till 5600, var Stig den ende på boendet som protesterade.

Förra veckan möttes parterna för andra gången i hyresnämnden. I ena ringhörnan: Stig Bokvist och Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist. Och i den andra: Forshaga kommun.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden är denna: första januari 2018 höjdes bostadstillägget med 600 kronor i månaden. Regeringens tanke med höjningen var att ”ge dem som varit med och byggt upp vårt land en bra pension”.

Men det som skulle sätta lite extra guldkant på tillvaron för de äldre, hamnade i Forshaga i stället rakt ner i kommunens ficka. För i mars 2018 höjde Forshaga hyrorna för pensionärerna på boendena – med exakt 600 kronor i månaden.

Forshaga kommun menar att höjningen är framräknad efter att de gjort en ny bruksvärdering som resulterade i höjningen på 600 kronor.

Läs också"Fulspel" med hyror och bidrag drabbar äldre

Men hyresrådet Matz Mårtensson påpekar redan i början av sammanträdet att det tvärtemot vad man kan tro, inte är kommuner som bestämmer hyror på boenden. Hyresnämndens lagstiftning jordabalken står nämligen över kommunallagen i detta fall.

– En kommun kan inte besluta om nytt bruksvärde på en lägenhet. Ni kan vilja höja hyran men det är hyresnämnden och i sista hand Svea hovrätt som beslutar om det, säger Matz Mårtensson.

Hyresgästföreningen, Stig och Stigs dotter Lena Bergman Bokvist menar att höjningen är fel.

Läs också"Stigs hyra för hög redan innan höjningen"

– De höjde hyran på grund av det ökade bostadstillägget och det är oacceptabelt. Det var pengar som skulle gå till pappa var det ju tänkt. Jag hoppas att hyresnämnden ser att både den befintliga hyran och höjningen är orimligt hög utifrån ytan på bostaden, säger Lena Bergman Bokvist.

När förhandlingen inleds den här dagen, sover huvudpersonen Stig i sin lägenhet och nämnden resonerar om det lämpliga i att gå in till en sovande människa. Dottern Lena insisterar att det är vad Stig vill och att det enda som kan hända är att han vaknar.

Annons

– Då är det bara att säga ”hej”, han vet att ni ska komma, säger hon.

Hyresnämndens ledamöter går genom Ullerudsgårdens långa korridorer med gult plastgolv och vita väggar med blomsterschabloner i midjehöjd och stannar när de når dörren där det med stora bokstäver står ”STIG”.

Hyresnämnden gjorde i förra veckan besök hos Stig Bokvist för att se hans lägenhet i Deje.

De går in och under besöket i den trånga lägenheten vaknar Stig till och ser från sin säng på när ledamöterna tittar runt i det lilla pentryt, toaletten och rummet.

Det hela är över på några minuter och alla tackar för sig och går tillbaka till äldreboendets samlingslokal.

Därefter besöker nämnden ytterligare två lägenheter som Hyresgästföreningen tagit fram som jämförelseobjekt. Den ena i Deje och den andra i Forshaga.

– Det är vanliga lägenheter som liknar Stigs i storlek och som har ett liknande pentry, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist som företräder Stig i hyresnämnden.

Stigs lägenhet på 33 kvadrat kostar 5 000 kronor per månad och i det ingår en kostnad för de allmänna utrymmena som värderas till 1800 kronor. Tar man bort tillägget för allmänna utrymmen landar Stigs hyra på 3200.

Jämförelselägenheterna som hyresnämnden besöker under dagen är lika stora som Stigs, men hyrorna ligger på runt 2300 kronor per månad respektive cirka 2600 kronor.

– Jag menar att höjningen som kommunen vill göra i Stigs lägenhet och som de har gjort i de övriga är oskälig. Hans hyra är redan före en höjning högre än liknande lägenheters, säger Anna Nykvist.

Annons

Nu har hyresnämnden två veckor på sig att fatta beslut om huruvida kommunens höjning är rätt eller inte.

Skulle det visa sig att hyresnämnden går på Stigs och Hyresgästföreningens linje, kan det komma att påverka hyror för alla 125 hyresgästerna i Forshaga som omfattades av hyreshöjningen på 600 kronor.

– Det kommer bli besvärligt för oss. Det rör sig om 125 lägenheter där vi har samma hyra och höjningen motsvarar 15 000 kronor per lägenhet hittills, säger kommunjuristen Bengt Kjellberg och ser bekymrad ut.

Kommer ni betala tillbaka pengarna till de andra om Stig får rätt?
– Det vet jag inte, det är en fråga för politikerna att ta ställning till, säger han.

De två intresseorganisationerna för pensionärer, PRO och SPF, väntar med intresse på beskedet från hyresnämnden. De misstänker att det bland alla de cirka 27 000 pensionärer som bor på särskilda boenden och som har bostadstillägg kan finnas fler som har hyror satta lite på måfå.

– Fallet med Sig och hans hyra i hyresnämnden är principiell och viktig för alla de pensionärer som bor i särskilt boende i landets kommuner. Det ska bli oerhört intressant att se vad utgången blir i hyresnämnden. Man bör inte kunna – som Forshagas kommun – basera hyreshöjningar på höjda statliga bidragsnivåer. Det skulle urholka pensionsförmånen och möjliggöra för kommuner att fylla sina eventuella underskott på ekonomisk och socialt utsatta pensionärernas bekostnad. Vi kommer följa fallet noga och analyseras hyresnämndens kommande beslut, säger Ingemar Hamskär som är sakkunnig i pensionärers ekonomi på PRO.

SPF vill ha en ökad transparens i vilka hyror som sätts på särskilda boenden.
– Vi efterfrågar en nationell statistik på hyror inom särskilda boenden för det finns inte i dag och vi misstänker att många hyror ligger för högt, säger Anna Eriksson som är sakkunnig på SPF.

Får Forshaga kommun rätt att höja hyran, kommer Stig få betala hyreshöjningen retroaktivt från oktober 2019.

Läs också Stig gick back på höjt botillägg - nu avgörs fallet Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.