Annons

”Stigs hyra för hög redan innan höjningen”

Forshaga Det ska göras syn på plats i Deje innan hyresnämnden fastställer hyran i den uppmärksammade tvisten mellan Stig Bokvist, 80, och Forshaga kommun. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar betalade Stig för mycket redan innan förra årets beslutade höjning.
Stig Bokvist, här med barnbarnet Viggo, får i januari besök av hyresnämnden som ska göra syn på platsen inför beslutet om hur hög hyran ska vara i det principiellt intressanta fallet. Arkivbild.

Hem & Hyra har här och här berättat om hur Forshaga kommun systematiskt höjt hyrorna vid sina så kallade särskilda boenden med lika mycket som staten höjt taket för bostadstillägget.

Mer bostadstillägg har för pensionärerna på värmlandskommunens äldreboenden inneburit mindre pengar kvar att leva för och inte tvärtom som tanken varit.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

För Stig Bokvist resulterade höjningen av taket för bostadstillägget från 5 000 till 5 600 kronor bara i att hyran för hans 33 kvadratmeter lilla rum med kokvrå höjdes med exakt lika mycket så att han i slutändan fick mindre pengar kvar i plånboken.

Detta eftersom tillägget inte kompenserar hyran fullt ut ens för personer med maximalt bidrag.

Stig, som är dement, protesterade med hjälp av dottern Lena och har fortsatt att betala 5 000 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna i Sörmland: "Komplicerat"

Övriga cirka 100 personer som bor i liknande rum har betalat den nya hyran på 5 600 kronor, vilket man från kommunens sida tolkat som att hyreshöjningen accepterats.

– Men det är ingen som frågat de här personerna om de är nöjda med nya hyran. Det kan ju också vara så att de tror att de måste betala för att inte bli utslängda, säger Hyresgästföreningens Anna Nykvist, som företräder Stig Bokvist.

När hon tittat på ett antal jämförbara lägenheter har hon kommit fram till att grundhyran för Stigs lägenhet borde ligga på 2 700 – 2 800 kronor.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

Till det kommer värdet av att ha tillgång till gemensamma ytor, närhet till personal, larm och specialsäng. Nyttigheter som Forshaga kommun värderar till 1 800 kronor medan Karlstad satt prislappen till 1 200 kronor.

– Även om man går på Forshagas egen värdering borde han alltså inte ens betala de 5 000 kronor som vi säger är en skälig hyra, konstaterar Anna Nykvist.

Annons

Hon hade hoppats på en överenskommelse redan när parterna träffades i Karlstad dit hyresnämnden i Göteborg förlagt sammanträdet.

Men diskussionerna slutade med att det blir ett nytt sammanträde 28 januari. Då ska hyresnämnden ta en titt inte bara på hur Stig och hans grannar på äldreboendet i Deje bor, utan även syna jämförelseobjekten som Hyresgästföreningen pekat ut.

Nästa år höjs taket för bostadstillägget för pensionärer med låga inkomster till 7 000 kronor. Det är för närvarande oklart om Forshaga kommun tänker fortsätta att följa efter och höja hyrorna med lika mycket.

Läs också Bostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyran Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Försvarar rekordkrav med höjd värmetaxa och misslyckat vätgasprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.