Annons

Hårdare tag mot svart överhyra – nu testas den nya lagen

Nyheter Malmös kommunala bostadsbolag MKB och Stockholmshem har polisanmält hyresgäster för ockerhyra och svartuthyrning. Det är brott som sedan i höstas kan ge upp till två års fängelse. Anmälningarna är troligtvis de första i landet sedan den nya lagstiftningen började gälla.

Att hyra ut sin lägenhet i smyg och samtidigt passa på att kraftigt höja andrahandshyran kan numera leda till böter eller fängelse i två år för den som hyr ut. I höstas skärptes lagstiftningen. Syftet var att bland annat att komma åt oskäliga andrahandshyror. I samband med lagförslaget uppskattade regeringen att andrahandshyrorna låg 50 procent högre än förstahandshyrorna. I Stockholm handlade om hela 100 procent.

– Det är helt enkelt helt orimligt. Det är ett missbruk och också ett uttryck för att somliga människor aldrig drar sig för att exploatera och tjäna pengar på andra människors utsatthet, sade Morgan Johansson (S), justitieminister, när lagändringen debatterades i riksdagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har gått åtta månader sedan dess och först nu börjar effekterna av lagändringen att märkas. Hem & Hyra kan avslöja att kommunala MKB i Malmö och Stockholmshem nu har lämnat över var sitt fall till polisen. Det kan bli första gången som rättsväsendet granskar svarta överhyror.

– Det är ju lite spännande och gör faktiskt det hela extra intressant, säger Lars-Gunnar Larsson, MKB:s juridiska samordnare som lämnar öppet för fler anmälningar längre fram.

– Om polisen öppnar en brottsutredning har de ju lättare än oss att begära in kontoutdrag från banker om man har varit så obetänksam så man har swishat eller gjort en banköverföring. Har man gjort det kontant är det svårt att styrka att någon har betalt för hög hyra, säger han.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

Malmöfallet rör en 41-årig man, en gift trebarnsfar, med en sexrummare nära Värnhemstorget i centrala Malmö. Han ska under lång tid ha hyrt ut sin etagevåning på 168 kvadratmeter, till ett antal personer, varav flera klagat på hyresnivåerna. Efter ett tips kopplade MKB in sin specialgrupp mot svartuthyrning för att granska fallet. De kom fram till att lägenheten såg ut som och fungerade som en studentkorridor. 41-åringen nekade till olovlig andrahandsuthyrning och menade att det handlade om inneboende och att han och hans familj hela tiden använt lägenheten. Men i början av april beslutade hyresnämnden att MKB gjorde rätt då de rev mannens kontrakt.

Värnhem i Malmö.

Handlingar från tidigare mål i hyresnämnden som rör lägenheten visar att överhyran låg på mellan 3 900 kronor och 4 500 kronor per rum. Enligt Hem & Hyras uppgifter ska nu skatteverket granska MKB:s uppgifter i jakt på eventuella folkbokförings- eller skattebrott .

MKB anmälde på eget initiativ medan polisen och Stockholmshem upprättade en anmälan tillsammans i samband med att en man i 40-årsåldern utreddes för bedrägeribrott. Stockholmshem vill inte berätta några detaljer under pågående utredning. Men det rör det sig om en typ av madrasslägenhet i Skärholmen där olovlig uthyrning till överhyra ska ha pågått i flera år.

Annons
Läs ocksåMKB anmäler inte misstankar om olaglig ockerhyra

– Det föregicks av annan brottslighet men blev ett bra tillfälle för oss att lämna in en anmälan för första gången, säger Linn Bernhardsson, hyresjurist på Stockholmshem.

– Vi har inte tidigare landat i hur vi ska göra i den här typen av ärenden men nu har vi fler fall på gång. Vi vill vara säkra på vår sak innan vi anmäler våra misstankar till polisen.

Skärholmen

Det är ingen slump att MKB lämnar över just Värnhemsfallet till polisen. Bostadsbolaget har tidigare dragit sig för att anmäla rena misstankar och berättat i Hem & Hyra om hur modellen ser ut: att vänta på hyresnämndens beslut och använda som grund för anmälningar mot hyresockrare – om domstolen ger grönt ljus för MKB:s uppsägningar.

Hyresnämndens utlåtanden får i och med detta en helt ny betydelse i Skåne, om de systematiskt används som underlag och motiv för polisanmälningar mot hyresockrare som kan hamna i fängelse. Men Susanne Björkman Ragnarsson, chef på nämnden i Malmö, ser ingen anledning till att domstolens arbete skulle förändras.

– Vår verksamhet fortsätter som vanligt och våra bedömningar gör vi utefter varje ärende. Jag skulle säga att det här inte påverkar oss alls, säger hon.

Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd på hyresnämnden i Malmö.

På MKB:s bord ligger ytterligare två ärenden med hyresgäster som ska ha hyrt ut svart och höjt hyran avsevärt. Hem & Hyra kunde i förra veckan berätta om det senaste som kommit upp och om de bevis som bolaget lagt fram: en Blocketannons och ett svart andrahandskontrakt med en månadshyra på 11 000 kronor i stället för den förhandlade på 6 733 kronor. Men i dessa fall väntar bostadsbolaget  på hyresnämndens beslut och har ännu inte kontaktat polisen.

Enbart under 2019 upptäckte MKB:s specialgrupp 175 fall av misstänkta svartuthyrningar där man sedan tog tillbaka lägenheter. Enligt bolaget flyttade majoriteten av personerna på egen hand efter att ha konfronterats. Merparten av fallen ligger tidsmässigt före lagändringen, innan det för bolagets del fanns anledning att granska vad andrahandshyran låg på. Hittills i år har bolaget på detta sätt tagit tillbaka 95 lägenheter.

Hem & Hyra har frågat ett trettiotal av landets största kommunala och privata hyresvärdar samt ett antal mindre värdar om de gjort några polisanmälningar. Förutom MKB och Stockholmshem säger sig ingen ha polisanmält hyresgäster för misstankar kopplade till den strängare lagtexten.

Annons

– Vi har ännu inte haft tillräckligt med ”bevis” eller underlag för en polisanmälan. Dock har vi förstås haft fall och situationer men ingen som hittills lett till en formell polisanmälan. Dock är det inget vi är främmande för, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder i Norrköping.

I Göteborg sköts den här typen av ärenden för tre av fyra kommunala bostadsbolag av det gemensamma dotterbolaget Störningsjouren. De har hittills inte ställts inför frågan och saknar en uttalad policy.

– Nej, den dagen det blir aktuellt med ett ärende som bör polisanmälas kommer vi att ta den diskussionen med styrgruppen för bolaget det avser, säger Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren i Göteborg.

Annika Öby, verksamhetschef på kommunala Störningsjouren i Göteborg.

Eftersom det nya brottet, svart överhyra, saknar en egen brottskod är det svårt att få fram vattentät statistik. För att visa helhetsbilden skulle det krävas att polisen manuellt gick igenom alla anmälningar i hela landet som till exempel fått samlingsbeskrivningen ”brott mot övrig speciallagstiftning” i polisens system och sorterade ut fall som gäller hyresockrare.

Totalt handlar det om tusentals ärenden per år som rör allt från tobakshantering till danstillstånd eller kemikalieanvändning. Och den sortens utredning vill polisen i normalfallet inte göra. Det kommer därför sannolikt att dröja länge innan det finns tydliga uppgifter om effekterna av statens hårdare syn på hyresockrare och svartuthyrare.

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt den polisanmälda hyresgästen i Malmö, men utan resultat.

Fakta: Två fall på polisens bord

Har anmält till polisen: MKB i Malmö, Stockholmshem

Har inte anmält: ABK (Kristianstad), Akelius, Armada fastigheter (Åkersberga), Balder, Bostaden (Umeå), Bostadsbolaget (Göteborg), Botkyrkabyggen, Ekeröbostäder, Familjebostäder (Göteborg), Familjebostäder (Stockholm), Förvaltaren (Sundbyberg), Gavlegårdarna (Gävle), Gårdstensbostäder (Göteborg), Haningebostäder, Heimstaden, Helsingborgshem, HFAB (Halmstad), HSB, Huge (Huddinge), Hyresbostäder (Norrköping), Kalmarhem, LKF (Lund), Lulebo, Micasa (Stockholm), Mimer (Västerås), Nykvarns bostäder, Poseidon (Göteborg), Rikshem, Sigtunahem, Stångåstaden (Linköping) , Svenska bostäder (Stockholm), Telge (Södertälje), Upplands-Brohus, Uppsalahem, Willhem, Victoria Park, Väsbyhem, Öbo (Örebro)

Fakta: Tuffare tag med ny lagstiftning
  • Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.
  • Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
  • Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd.

Svart överhyra
Läs också Anklagas för åratal med svartuthyrning - kontraktet rivs Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.