Annons

MKB anmäler inte misstankar om olaglig ockerhyra

Malmö Värden har beviset, ett olovligt andrahandskontrakt med en saltad hyra. Sedan i höstas är det ett brott. "Vårt primära syfte är att få hyresförhållandet att upphöra", säger MKB:s juridiska samordnare Lars-Gunnar Larsson.
Foto: Anders Paulsson

I våras hittade MKB:s personal en nätannons på Blocket. En av bolagets tvårummare i västra Malmö hyrdes ut ett helt år eftersom hyresgästen, en man i 30-årsåldern, skulle studera på en annan ort. Det gällde ett inneboendekontrakt, stod det i annonsen. Men samtidigt utlovades att den som nappade på erbjudandet skulle få ha lägenheten för sig själv. Avslutat med en glad smiley.

När bostadsbolagets personal sökte upp adressen och knackade på öppnade en man som visade upp ett andrahandskontrakt. Något som fastighetsägaren aldrig hade godkänt. Pappret visade att hyran hade fått ett påslag på sextiotre procent, 4 267 kronor extra i månaden ner i fickan på mannen med förstahandskontraktet. Lägenheten har en förhandlad hyra på 6733 kronor men andrahandshyresgästen betalade enligt kontraktet 11 000 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Svartuthyrning till överhyra numera brottsligt

MKB har sagt upp sin hyresgäst och gått vidare med fallet till hyresnämnden, motiverat med att mannen inte längre behöver bostaden. Han har än så länge inte bemött bolagets ansökan.

Men fallet har flera bottnar. Bevisen som används i nämnden matchar exakt det som blev olagligt i höstas: svartuthyrning i kombination med överhyra. Bolagets juridiska samordnare Lars-Gunnar Larsson beskriver fallet med tvårummaren som det “första riktigt renodlade” exemplet som han stött på. Trots detta har MKB inte gjort någon polisanmälan. Lars-Gunnar Larsson förklarar varför:

–  Vårt primära syfte är att få hyresförhållandet att upphöra. Vårt agerande efter prövningen baseras på vad nämnden anser att vi har lyckats styrka, säger han.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Bostadsbolaget inte har tagit något generellt beslut om hur olagliga ockerhyror ska hanteras. Men en polisanmälan skulle kunna bli aktuell längre fram i det här fallet, beroende på vad hyresnämnden anser.

Annons

–  Vi har resonerat kring det här. Om MKB anmäler i sitt namn, eller genom en handläggare, så kommer vi ändå att bli förhörda för att polisen ska kunna leda det i bevis. Ju tydligare vi kan vara när vi anmäler desto lättare är det för polisen som utreder, säger han.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Få väljer att anmäla

Blocketlägenheten är MKB:s tredje fall sedan lagändringen, alltså ärenden där värden anser att någon hyr ut svart och samtidigt tar ut en alldeles för hög hyra. I ett av fallen finns redan ett beslut från hyresnämnden, som Hem & Hyra har rapporterat om tidigare. Mannen som det rör kastades ut i mars efter att under lång tid ha hyrt ut sin lägenhet på Värnhem svart, och enligt hyresnämndens beslut till oskäliga hyror. Men MKB har än så länge inte polisanmält det.

–  Det här så pass nytt för alla fastighetsägare. Jag vet ännu ingen som har polisanmält, säger Lars-Gunnar Larsson.

Benägenheten att polisanmäla den här typen av brott kopplade till bostadsmarknaden är annars låg bland stora aktörer som kommuner och bostadsbolag. Men även hos Hyresgästföreningen. Det har Hem & Hyras tidigare granskningar visat. Det är inte ovanligt att den som får höra talas om misstänkta fall låter bli att föra det vidare till polis eller åklagare för en bedömning.

Nästan ingen kontaktar polisen

Hälften av Malmös stora hyresvärdar tror att kontrakt till deras hyresrätter säljs svart. Samtidigt visar statistiken att nästan ingen kontaktar polisen. Hyresgästföreningen å sin sida saknar riktlinjer för hur deras anställda ska agera om de får höra talas om liknande upplägg och är inte sugna på att agera om det inte rör deras egna medlemmar.

Boverket har tidigare rapporterat om hur socialsekreterare i flera kommuner medvetet godkänner försörjningsstöd som går till olovliga uthyrningar eller bekostar lägenheter där hyreskontrakten har köpts. Att kontakta polisen ses inte alltid ett alternativ eftersom det skulle kunna leda till ännu högre boendekostnader, enligt rapporten. I vintras lade Malmö stads revisorer fram en rapport som visade att det fanns en osäkerhet bland socialsekreterare i hur mycket uppgifter som krävs för att polisanmäla brott eller fusk kopplat till boende. Och att de släppte genom betalningar till olovliga hyreskontrakt.

Annons
Petra Stenkula.

Petra Stenkula är chef för utredningssektionen på polisen i region syd där man oftast kommer kontakt med brott på bostadsmarknaden i form av bidragsbrott. Svarthandel och liknande är betydligt ovanligare. Hon tror det kan finnas en okunskap, speciellt runt ny lagstiftning, om att vissa saker är olagliga och ska utredas av polisen.

Vad krävs för att göra en polisanmälan?

–  Om man misstänker att det har begåtts ett brott ska man anmäla det till polisen. Man behöver inte företa en egen förundersökning. Sen är det klart att desto mer underlag man har desto större chans är det att vi har tillräckligt underlag för att veta om vi ska inleda förundersökning eller inte. Finns det otillräckligt underlag kommer vi inte inleda. Det måste finnas uppgifter att gå vidare på.

Vad blir konsekvensen av att man inte anmäler?

– Lagstiftningen om att något är ett brott blir verkningslös om ingen anmäler det.

Fakta: Så kan du hyra ut din hyresrätt utan att få problem
  • Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
  • Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
  • I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.
Fakta: Hårdare tag efter lagändring

Den 1 oktober 2019 ändrades lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart, alltså utan tillstånd från fastighetsägaren, kan nu bli uppsagd direkt utan att först varnas. Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, kan hyresgästen som tagit ut extra pengar dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Svart överhyra
Läs också 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt Säger hon bor med exmaken och hans nya fru – får behålla kontraktet Tog ockerhyra av studenter – nu döms göteborgaren: ”Uppenbar efterhandskonstruktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.