HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Härjegårdar räddas från konkurs

Härjedalen Efter flera års övervärdering av fastigheterna tvingas kommunen skjuta till 13 miljoner för att rädda bolaget från konkurs.

Revisorerna har under flera års tid begärt en omvärdering av fastigheterna som man ansett vara för högt värderade. När detta slutligen gjordes under förra året sänktes värdet på fastigheterna kraftigt och kommunen har tvingats agera för att rädda det ekonomiskt hårt drabbade bostadsbolaget.

Som en del av en nyemission på totalt 35 miljoner skjuter Härjedalens kommun till 13 miljoner för att få rätsida på bostadsbolaget. Trots att kommunen själva har ett kraftigt minus i kassan. Prognosen pekar på ett underskott på över 20 miljoner.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

– Under 2016 får det här en negativ påverkan på kommunens resultat, men alternativet var att låta Härjegårdar gå i konkurs, säger bostadsbolagets vd Stig Holm till P4 Jämtland.

Annons

Efter fastighetsvärderingen visade också kommunens egna miljö- och byggnadsinspektörers rapporter under hösten att skicket på många av kommunens fastigheter är dåligt, vilket kommer att kosta mycket pengar framöver.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Det finns ett betydande släpande underhållsbehov och det är stora kostnader, säger Stig Holm.

Annons

Förutom vd i bostadsbolaget sitter han även som ersättare i kommunstyrelsen som fattar beslutet om Härjegårdars framtid. Men Stig Holm menar att det i sig inte innebär några problem. Skulle det finnas risk för jäv så deltar han inte i beslutsfrågan.

Läs också Planen som ska ta Härjegårdar ur krisen Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen Tyra i Härjedalen: Höjningen okej men värdens stålbad oroar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.