HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hässlehems nya uthyrningspolicy slår hårt mot flyktingar

Hässleholm Den som söker lägenhet hos Hässlehem och har etableringsersättning måste ha 18 månader kvar av sitt bidrag när den flyttar in. Det är ett av Hässlehems nya krav.
Foto: Erik Mårtensson
Det kommunala bostadsbolaget i Hässleholm har klubbat igenom en ny uthyrningspolicy.

Hässlehem har klubbat igenom en ny uthyrningspolicy som gör det svårare för personer med etableringsstöd att bli hyresgäster hos bostadsbolaget. Tidigare räckte det om den sökande hade etableringsstöd som inkomst. Nu krävs det att personen som söker lägenhet har 18 månader kvar av sin etableringsersättning från inflyttningsdatumet.

Enligt bostadsbolagets vd, Stephan Persson är det många som inte kan betala hyran när deras etableringsersättning tar slut.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– De som flyttar in till oss och har tre månader kvar av sin etableringsersättning och inte får ett jobb får ansöka om försörjningsstöd. Problemet är att den ersättningen är lägre än etableringsersättningen. Det gör att många får problem med att betala hyran. Därför har vi förändrat vår policy.

Annons

Det är ju många som är igång med sin etablering. Var ska de ta vägen om de inte får bo hos ett kommunalt bostadsbolag?

– Det här är ett jättebekymmer men samtidigt är det ingen lösning om du får en lägenhet som du inte har råd att betala. Tyvärr ser vi att fler och fler får problem att betala sin hyra när etableringsersättningen tar slut.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Andra förändringar i uthyrningspolicyn gäller ett förtydligande på vad kategoriboende, exempelvis seniorboende, innebär och var de finns. Hässlehem har även förändrat sin tidsbegränsning på när du får söka en ny bostad efter att du flyttat in. Tidigare fick hyresgästen vänta i tolv månader innan de kunde registrera sig och söka en annan lägenhet inom Hässlehem. Nu har den tiden halverats till sex månader efter inflyttningsdatumet. Enligt Stephan Persson är tidsbegränsningens funktion att bromsa kostsamma omflyttningar.

Annons

– Det råder brist på lägenheter idag. När du väl får en lägenhet tackar du ja till den första bästa. Det innebär att du kan få en bostad du egentligen inte vill ha på en ort du inte vill bo på. Då är det inte ovanligt att du vill byta till en ny bostad direkt. Därför har vi lagt in en tidspärr. Omflyttningar kostar pengar. Vi får stora kostnader för all administration kring en omflyttning i form av besiktningar och annonsering efter nya hyresgäster. Men nytt är att vi har halverat tidsbegränsningen för att möta behoven på bostadsmarknad.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.