Helsingborgshem måste backa om omstritt värmesystem
Avsikten med IMD är att hyresgästerna ska kunna påverka sin boendekostnad och samtidigt göra en aktiv insats för miljön. Väljer hyresgästerna att ha en inomhustemperatur som är lägre än 21 grader ska de få pengar tillbaka och vill man ha varmare än 21 grader får man betala extra för det.
Men systemet har fått mycket kritik. En som är negativ till IMD är hyresgästen Michael Malmstedt. Trots att elementen i hans lägenhet är avstängda överstiger inomhustemperaturen 21 grader. Detta får följden att han tvingas betala för värme som han inte vill ha.
Med hjälp av Hyresgästföreningen har Michael Malmstedt drivit fallet i hyresnämnden. Nu har nämnden sagt sitt. Helsingborgshem måste inom tre månader se till så att Michael Malmstedt kan reglera sin inomhustemperatur inom spannet 18 till 23 grader.
– Utfallet är helt klart positivt. IMD är inget bra system. Jag hoppas verkligen att Helsingborgshem lägger ner värmedebiteringen, i alla fall för oss som bor på Dalhem. Systemet fungerar inte i de här fastigheterna där det per automatik är kallt på undervåningen och varmt på ovanvåningen, säger Michael Malmstedt som uppger att många av hans grannar är missnöjda med IMD.
Att det skulle vara problem med systemet avvisas av Helsingborgshem som uppger att de kommer att överklaga hyresnämndens beslut.
I hyresnämnden höll Helsingborgshem med om det faktum att det mätts upp högre temperaturer än 21 grader trots att elementen i lägenheten har varit avstängda. Ni höll även med om att det är andra faktorer än flödet i elementen som bidrar till vilken värme som mätts upp i prövningslägenheten Men nu vill ni ändå överklaga beslutet. Varför då?
– Hyresnämndens beslut grundar sig på hyresgästens upplevelse. Att temperaturen inte går att reglera är uppgifter som han har kommit in med, säger Karin Gjörtler, chef för affärsstöd vid Helsingborgshem.
Så ni menar att hans uppgifter inte stämmer?
– Vår uppfattning är att man ska kunna reglera värmen i våra lägenheter.