Helsingborgshems vinst högre än väntat

Skåne 254 miljoner kronor efter finansiella poster. Så hög blir Helsingborgshems vinst 2014. Det mesta av pengarna kommer från utförsäljningar.

Det kommunala bostadsbolaget gör enligt 2014-års preliminära bokslut reavinster på 191 miljoner kronor. Det är mycket mer än bolaget har antagit vilket gör att den totala vinsten blir 118 miljoner högre än budget.

Den största reavinstdelen, 121 miljoner, kommer från bolagets utförsäljning av fem fastigheter i Laröd. 2013 meddelade Helsingborgshem att hyresgästerna i Laröd skulle få erbjudande om att köpa sina lägenheter. 1/3 av cirka 400 lägenheter skulle säljas ut. De flesta nappade.

Läs ocksåÖkände värden vill ombilda sitt slitna hus – Michael flyttar ut

– Det var omöjligt att i förhand bedöma hur många som skulle tacka ja till förvärvserbjudandet. Vi valde därför i budget 2014 att bara ta med kända försäljningsintäkter, därav blev resultatet bättre än budget, säger Marie Reinius tf ekonomichef på Helsingborgshem.

En del av reavinsten, 70 miljoner, kommer från en stor utförsäljningen till Rikshem 2013 (den största delen av vinsten hamnade i 2013-års bokslut).

Enligt den preliminära resultatrapporten är det också andra faktorer som gör att vinsten blir högre än budgeterat. Taxekostnader är 13 miljoner lägre. Som orsak anges en mild vinter och uteblivna prisökningar för vatten.

Läs ocksåOväntad upptäckt – hyresgästen har rivit ut hela köketEn tvådelad bild som visar vita bostadshus i flera våningar vid vattnet vid en kaj, samt ett utrivet kök i en lägenhet.

Försäkringskostnaderna ökar med tolv miljoner kronor i relation till budget. Det beror på skador som 2013-års stormar orsakade, samt skadade krypgrunder.

Det planerade underhållet minskar med 32 miljoner jämfört med budget. Framför allt på grund av att färre så kallade trygghetscertifieringar har genomförts och därmed färre ombyggnader.

Hur kommer vinsten hyresgästerna till godo?

Läs ocksåOmbildningen till bostadsrätt blev en mardröm för hyresgästerna – ansvarig politiker: ”En fråga för bostadsrättsföreningen”Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, var med och drev igenom ombildningar i ytterområden.

– Vinsten stannar i bolaget och innebär att vi behöver ta mindre lån för våra investeringar. Det gör bolaget starkare för att kunna möta framtidens behov av investeringar och räntekostnaderna blir lägre vilket gynnar hyresgästerna, säger Marie Reinius.

Resultatet, om reavinsterna räknas bort, landar på 63 miljoner kronor efter finansiella poster. Förra året var det cirka tolv miljoner.

Den 30 april håller Helsingborgshem bolagstämma som fastslår vinstdispositionen, det vill säga vad som ska hända med vinsten.

Marie Reinius har valt att svara på Hem&Hyras frågor via mejl.

Läs också Drömmen om ett klipp blev en mardröm när kommunala hyresrätter ombildades – Daniel: "De blåste oss rakt av" Vinst på 132 miljoner för Helsingborgshem – hyresgästen Marianne önskar återhållsamhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.