Annons

Hem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

Östergötland Dricksvattnet i kranen hade dubbelt så höga PFAS-halter som vid vattenverken. Det visar Hem & Hyras provtagningar i lägenheter i Norrköping, Linköping och Motala.
Foto: Jenny Knutsson/Kicki Nilsson
Hem & Hyra har tagit vattenprover i sex lägenheter i Östergötland. Dessa har sedan analyserats av Örebro universitet.

Det luktar inte, smakar inte, syns inte, men uppmärksammas som ett allt större samhällsproblem. Miljögiftet PFAS, som har använts i impregnering och brandskum, har visat sig ha flera negativa hälsorisker och har hittats i dricksvattnet i flera svenska kommuner.

I Östergötlands tre största städer har PFAS hittills inte angetts som något större problem. Enligt vattenverken i Norrköping, Linköping och Motala visar deras provtagningar på låga halter, mellan 3 och 10 nanogram per liter. Det är långt under dagens gräns på 90 nanogram. Men proverna görs i verken och inte ute hos konsumenterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har därför undersökt hur det ser ut i kranen hemma hos hyresgäster. Vattenprover har tagits i totalt sex hyreslägenheter i Norrköping, Linköping och Motala och sedan skickats för analys hos Örebro universitet, som bedriver forskning om PFAS.

Resultaten visar på betydligt högre halter i dricksvattnet jämfört med kommunernas prover. I Jakob Jönssons lägenhet på Matchgatan i Norrköping uppmättes 14,2 nanogram PFAS ur kökskranen. Det är dubbelt så mycket jämfört med kommunens prover som funnit 7,5 nanogram som mest.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

I Motala har kommunen funnit som mest 5,3 nanogram i dricksvattnet, medan vår mätning hittar 17,1. I Linköping har Tekniska verken som mest funnit 10 nanogram, medan våra mätningar hittar
upp till 18,6.

Annons

– Det låter ju mycket, det gör det. Vi vet inte på rak arm vad det skulle bero på, det kan finnas många orsaker, säger Malin Magounakis, avdelningschef på Tekniska verken i Linköping.

Hur god kontroll har ni på PFAS när vi hittar mer i kranen?

Läs ocksåKameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljanI förgrunden syns en stekpanna på en spis. Bakom den syns en kvinna i rutig skjorta som stödjer sig med ena armen mot köksbänken. I bakgrunden syns en man so sitter vid ett bord.

– Jag känner att vi har god koll. Men det är stora osäkerheter i mätdata när man rör sig i så små halter, säger hon.

Varför resultaten skiljer sig finns inget enkelt svar på, men enligt Örebro universitet finns tre tänkbara teorier. En är att PFAS-halterna varierar beroende på vilken dag proverna tas. En annan att labbet och analysmetoderna skiljer. Kommunernas analyser sker hos kommersiella labb som inte kan mäta lika noggrant som det i Örebro.

– Vi använder en väldigt känslig metod som innebär att vi också kan rapportera lägre halter, säger Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi, vid Örebro universitet.

Annons

En annan teori är att vattnet kan ha förorenats med PFAS i ledningarna. Ett område som är ganska outforskat.

– Det skulle kunna vara så att biofilmen som finns i rörledningarna ackumulerar PFAS och efter ett tag börjar släppa vilket gör att halterna i kranen blir lite högre. Det är bara en spekulation, säger Anders Glynn, livsmedeltoxikolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Ingen av de PFAS-halter som vi hittat anses hälsofarliga i dag. Men ny forskning visar nya risker och Livsmedelsverket har signalerat att åtgärdsgränsen för PFAS i dricksvatten måste sänkas. Hur mycket är inte klart. På vattenverken avvaktar man med åtgärder tills de nya gränserna har kommit.

– Jag ser det som att vi har en god vattenkvalitet. Vi har koll och kör kontinuerliga provtagningar. Vi följer det regelverk som finns i dag. Om du ringer om två år har vi kanske fått nya siffror att förhålla oss till, säger Bodil Widell, gruppchef på Nodra i Norrköping.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.