HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hem & Hyras lus-nyhet blev en klickraket i Tyskland

Nyheter Hem & Hyras nyhet om den av löss totalangripna lägenheten i Göteborg spred sig snabbt. Både inom och utanför rikets gränser. På tyska Bilds sajt blev videon på skadedjuren snabbt en av de mest klickade.
Löss i hela lägenheten. Saneringen av lägenheten kostade 90 000 kronor och tog tre månader. I ett beslut i hyresnämnden blev hyresgästen av med sitt kontrakt, men han har överklagat beslutet till hovrätten.

Det gick en rysning genom de flesta av oss när vi såg bilderna. Och än värre när vi klickade igång filmen. Artikeln om den av löss totalt angripna lägenheten spred sig med ett skadedjurs fart. Och det är inte så konstigt: När Anticimex efter två veckors försök kunde komma in i lägenheten blev det en chock även för erfarna skadedjurssanerare.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

”Extrema mängder vägglöss finns i lägenheten, de sitter precis överallt. Ett utav de värsta angreppen vi påträffat” skriver Anticimex i sin slutrapport.
Saneringen tog tre månader och kostade över 90 000 kronor, bara i den aktuella lägenheten. Dessutom anser värden att hyresgästen är skyldig till att lössen spridit sig i huset och drabbat flera av grannarna.

Klickraket i Tyskland

Hem & Hyras nyhet spred sig snabbt. I Göteborg, där luslägenheten är benägen, plockade både Göteborgs-Posten och GT/Expressen upp storyn. Snart var nyheten ute i hela landet – och det stannade inte där. Nu har även tyska Bild uppmärksammat lusinvasionen ”In einem Mietshaus in Göteborg (Schweden) war der Teufel los. Eine noch nie dagewesene Bettwanzenplage irritierte seit Herbst 2020 die Mieter.”

Gustaf Görfelt, lokalredaktör för Hem & Hyra i Västra Sverige, är upphovsmannen bakom nyheten.

Läs ocksåCharles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Vad tycker du om att vägglössen blev en av Bilds ”mest klickade filmer”?
– Först blev jag ganska förvånad, men tyckte så klart också att det var kul.

Vad tänker du om det?
– Alltså. Det kanske inte har något större betydelse för svensk bostadsjournalistik att Bild plockar upp det här och gör en lite spekulativ vinkel. Men att de har hittat grejen beror på att filmen och artikeln fått stor spridning i Sverige. Och det tycker jag är bra. Ju mer vi når ut med vår journalistik desto bättre.

Gustaf Görfelt hittade ärendet i hyresnämnden. Han reagerade redan när han läste handlingarna och ännu mer när han såg de bifogade filmerna.
Så småningom fick han tag på ”Frank” över telefon.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

– Det var en lite speciell intervju. Vi träffades aldrig men pratades vid flera gånger. Han var med på att jag berättade historien förutsatt att han fick vara helt anonym, säger Gustaf Görfelt.

Hem & Hyras reporter Gustaf Görfelt är själv förvånad över uppmärksamheten.

Har du haft någon kontakt med Frank efter publiceringen?

– Nej, jag har inte pratat med honom igen. Han ville inte att jag skulle skicka en länk heller. Situationen är ju inte så kul för honom. Samtidigt var han väldigt klar över att hans verkliga problem är att han blir hemlös, inte att någon berättar om det

Hyresnämnden i Göteborg har gett hyresvärden rätt att säga upp Frank. Att ha skadedjur i sin hyresrätt som man inte slår larm om anses vara en allvarlig form av misskötsel, som Hem & Hyra tidigare har berättat.

Jätteråttan spred sig till Australien

Det här är inte första gången som Hem & Hyras nyheter om skadedjur får spinn utanför landets gränser. Våren 2014 var vi först med att berätta om jätteråttan i Solna som satte skräck i en familj i Solna. Den rysaren fångades upp av såväl The Sun som nyhetsmedier i Australien.

Läs också Här smetar han avföring över hela trapphuset – nu tvingas mannen att flytta Råttorna sprang i Ellinors säng – nu tvingas hon bo på lägenhetshotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.