Annons

Vägglössen bland det värsta Anticimex sett – nu vill värden säga upp Frank

Göteborg Vägglössen spred sig i huset. Med hjälp av Kronofogden kom sanerarna till sist in i härdlägenheten. Där möttes de av tusentals blodsugande skadedjur.
Foto: Lennart Falk/Anticimex

– När jag såg filmen i hyresnämnden tänkte jag ”vad i helvete!?”, säger hyresgästen, som vi kan kalla Frank.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är oktober 2020 när skadedjursbekämparna kallas till huset i Göteborg där Frank bor. Flera lägenheter på en våning har problem med vägglöss. Hyresgäster har även larmat om att det kryper löss i korridoren.

Nu ska Anticimex göra en hundsökning och gå igenom alla lägenheter för att försöka hitta härden som lössen kommer från. Ett brev har gått ut om att det är viktigt att släppa in hundpatrullen.

Men trots det förblir en dörr stängd: Franks.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Sanerarna misstänker snabbt att det här är härdlägenheten. Inte minst för att det kryper löss på själva ytterdörren. Ett tecken på att det finns stora mängder ohyra innanför.

Flera dagar i rad ringer Anticimex till Frank, som inte svarar. Störningsjouren tar över och både ringer och åker ut och knackar på. Vid ett tillfälle svarar Frank i telefon, men lägger på när Störningsjouren presenterar sig.

Hyresvärden ansöker om akut handräckning från Kronofogden. Två veckor efter det första besöket kan Anticimex komma in i bostaden. Ingen är hemma. Ingen människa i alla fall.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

”Extrema mängder vägglöss finns i lägenheten, de sitter precis överallt. Ett utav de värsta angreppen vi påträffat” skriver Anticimex i sin slutrapport.

Saneringen tar tre månader och kostar över 90 000 kronor, bara i Franks lägenhet. Dessutom anser värden att han är skyldig till att lössen spridit sig i huset och drabbat flera av grannarna.

Nu har hyresnämnden i Göteborg gett hyresvärden rätt att säga upp Frank. Att ha skadedjur i sin hyresrätt som man inte slår larm om anses vara en allvarlig form av misskötsel, som Hem & Hyra tidigare har berättat.

Suzan Rasul
Suzan Wallengren, Hyresgästföreningen.

– Hyresgästen är skyldig att felanmäla omgående. Direkt när man upptäcker ohyran. Inte vänta en enda dag! För väntar du en vecka finns risk för spridning, och mer omfattande sanering.

Det säger Suzan Wallengren, juridisk chef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Om man inte felanmäler, och värden kan visa att det lett till fördröjd sanering och spridning, då kan man bli av med sin bostad.

Det är vad som nu riskerar hända Frank. Han har överklagat till Svea hovrätt och bor alltså kvar än så länge, även om lägenheten är ganska kal. Själv tycker han att han är utsatt för ett övergrepp och förstår inte värdens och Anticimex agerande.

Annons

– De har skändat hela lägenheten och snott en massa saker som jag inte fått tillbaka. Även grejer där inte lössen kan gömma sig, som en stövelknekt av järn och en tennmugg jag hade tandborsten i, säger Frank.

Till Hem & Hyra säger han samma sak som han sade i hyresnämnden: att han inte visste att det fanns vägglöss i hans hem.

Han lever ett oregelbundet liv och är ofta borta från hemmet veckor i sträck. Fram till i våras hade han ett förhållande med en kvinna och sov oftast hos henne.

– Hon hade inga löss. Och jag har inte heller blivit biten. De gillar kanske inte mig, min blodgrupp eller något.

Kunde du verkligen inte märka något? Tittar man på filmerna från hyresnämnden ser det helt otroligt ut.

– Jag gillar inte att ha ljust i min lägenhet när jag är hemma, jag har alltid ganska mörkt. På filmen har de tänt lampan och dragit upp gardinerna, då ser det för jävligt ut.

Varför öppnade du inte när de knackade på, eller svarade i telefonen?

– Jag har alkoholproblem och låg inne för avgiftning. När jag kom hem en vända satt det lappar om att både Kronofogden och Polisen varit där, och det stod kartonger i hallen som de börjat packa mina saker i. Då bara vände jag och gick igen.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det framstår som helt osannolikt att Frank kunnat bo och vistas i lägenheten utan att märka att den var full av löss.

Thomas Persson Vinnersten, biolog Anticimex.

Thomas Persson Vinnersten är biolog och skadedjursexpert hos Anticimex. Han håller med.

– Alla får inte utslag av betten, så det är möjligt att han inte haft besvär. Men lössen kan inte bli så många om de inte har något att äta på. Är det bara han som bor där så måste det vara han som är maten, säger Thomas Persson Vinnersten.

Att det finns så många vägglöss i en bostad att de kryper på ytterdörren är inte vanligt, säger han.

– Nej, det har jag knappt hört talas om. Vägglöss håller sig där maten finns, vilket oftast är i sängen. De har inget eget driv att gå omkring, säger Thomas Persson Vinnersten.

Spridningen sker oftast genom att lössen liftar med saker som människor sedan flyttar runt. Till exempel väskor, kläder eller möbler.

Annons

– Därför brukar det inte vara 10 000 löss du får hem från början, det kanske bara är två-tre stycken. Sedan tar det ungefär två månader innan en ny generation kläcks och de kan bli fler, säger Thomas Persson Vinnersten.

Därefter sker ökningen exponentiellt. Får vägglössen leva ostört kan de bli ”väldigt många”, men det tar minst ett halvår, kanske ett år. Det går alltså att utgå från att vägglössen funnits länge i Franks lägenhet, menar Persson Vinnersten.

– I 80–85 procent av fallen finns lössen bara runt sängen. Men om du har större problem i ditt liv än vägglöss så kanske du inte orkar göra något åt det. Du börjar sova i fåtöljen i stället, och då kommer lössen dit. Till sist kan de finnas i hela lägenheten, säger Thomas Persson Vinnersten.

Det är också i det stadiet som vägglössen börjar bli lätta att upptäcka med blotta ögat. Normalt gömmer de sig under dagtid.

– Men återigen, när de redan är överallt kanske det är fullt i alla gömställen, säger Thomas Persson Vinnersten.

Frank har fått en frist under tiden han väntar på Svea hovrätts beslut.

Tror du att du har någon chans i hovrätten?

– Jag vet inte. Men jag hoppas. Jag har bott här sedan 1997 och jag hade tänkt att dö i den här lägenheten.

Vad gör du om du måste flytta?

– Jag vet inte. Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen. Jag får ta det med soc.

Tycker du själv att det finns något du kunde gjort annorlunda, med facit i hand?

– Jag vet inte, eftersom jag inte märkt att det fanns löss.

Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.