HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jätteråtta satte skräck i Solnafamilj

Solna 39,5 centimeter. Så mycket mätte råttan på bilden som familjen Bengtsson-Korsås fångade i sitt kök i Solna.

Katten Enok började uppträda märkligt och vaktade vid diskmaskinen. Kanske fanns det någon liten mus i väggen som fångat hans uppmärksamhet. När soporna skulle tömmas kom förklaringen upphoppandes ur soppåsen. En jättelik råtta hade tagit sig in hos familjen Bengtsson-Korsås, och sprang runt på köksgolvet.

– Vi blev alla livrädda, jag trodde att råttan skulle bita mig i tårna, berättar 13-årige Justus.

Läs ocksåEtt par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i BoråsKollage med Abdirisaq Muse, råtta och Stefan Lindborg

– Det var ett monster, det värsta jag sett, säger mamma Signe.

Katten Enok bedömde att han mött sin överman och tog till flykten. Hyresvärden kontaktades och en saneringsfirma kom till familjen och ställde ut råttfällor.
Senare på dagen hördes en fälla smälla igen. När skåpet under diskmaskinen öppnades var dödsanordningen borta. Kraften i fällan var inte nog för att omedelbart ta det jättelika monstret av daga utan råttan sprang runt med fällan runt halsen. Till sist förlorade den dock kampen mot fällan. Pappa Erik hittade så småningom den numera döda bjässen som satt familjen i skräck.

Det visade sig att det ofrivilliga husdjuret mätte hela 39,5 centimeter från nos till svansens början. Förmodligen hade den tagit sig in till familjen, som bor på första våningen, genom att en pinne ställts in i ett ventilationsrör. Pinnen, som antagligen råttan kunnat klättra på, är numera borttagen. Händelsen inträffade för ungefär en månad sedan. Efter det har familjen klarat sig utan liknande ovälkomna besök.

Läs ocksåKriget mot västsvenska råttor trappas uppRåtta kommer ut ur avlopp.

Läs även: Dagen då The Sun ringde till bondsonen från Öskebohyttan

Fakta: Sant och falskt om råttor

”DE KAN DYKA UPP UR TOASTOLEN”

SANT! Råttor kan simma genom kloaker, ta sig förbi vattenlås och hoppa upp ur toalettstolen eller golvbrunnen.

”DE KAN ANFALLA MÄNNISKOR”

SANT! Om de känner sig trängda eller är sjuka kan de gå till attack och bitas. Det händer att de oprovocerat ger sig på skyddslösa personer, till exempel uteliggare, småbarn och gamla. Troligen för att de har smulor eller matrester på sig, som råttan vill åt.

”DE KAN VARA STORA SOM KATTER”

FALSKT! De blir cirka 25 centimeter, plus svans på 17 centimeter. Vår motvilja mot råttor kan göra att vi tycker de ser större ut.

”DE ÄE SMUTSIGA”

SANT! Även om råttor är renliga djur, som tvättar sig själva och varandra noggrant, lever de vilda råttorna i ohygieniska miljöer och kan dra med sig smuts och bakterier.

”DE ÄR INTELLIGENTA”

SANT! De lär sig snabbt och listar ut hur de tar sig förbi hinder. Om de klarar sig från en fälla som slår igen lär de undvika sådan fällor i framtiden. Likadant med direktverkande råttgift – det har de lärt sig att inte äta.

”DE ÄR LIKA MÅNGA SOM VI”

TVEKSAMT! Ingen vet hur många råttor det finns.

”DE SPRIDER SJUKDOMAR”

SANT! De kan sprida till exempel harpest, salmonella, sorkfeber och borrelia. Däremot är råttor inte rabiessmittade i Norden.

”DE KAN TA SIG UPP FLERA VÅNINGAR”

SANT! I en lodrät rörstam kan de ta spjärn genom att skjuta rygg och klättra upp flera våningar. De kan också klättra upp utanpå fasader och ta sig in genom öppna fönster, även om det är ovanligt.

Källa: Jan Jungerstam och Stefan Alm, Anticimex.

Läs också Vd:n för Hyresbostäder i Falköping efter råttangreppet: "Vi får riva ut golvet" Två års rått-terror för familjen – saneraren: ”Aldrig sett nåt liknande” Sluga råttor invaderar Sverige – så bekämpas de med ny teknik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.