Annons

Hem och Hyra blir renare, snabbare och billigare

Nyheter ​Hem & Hyra byter tryckeri, från tyska Prinovis till holländska Roto Smeets. En vinst för miljön, men också för läsarna som får färskare lokala nyheter. Dessutom är det nya avtalet bättre än det gamla.– Vi är stolta över att kunna ta ett helhetsgrepp över hela produkten, från papper till tryckning och distribution säger Hem & Hyras chefredaktör och vd Susanna Skarrie.
– Efter många utredningar – vi har kollat upp fjorton europeiska tryckerier från Sverige till Italien – är vi övertygade om att detta är det mest miljövänliga lösning som vi har kunnat åstadkomma.
Papperet är FSC-märkt (Forest Stewardship Council, en organisation som verkar för miljöanpassat skogsbruk under socialt ansvar) och kommer till Holland med båt.
Tryckeriet , som är Svanen-märkt, ligger mitt inne i den lilla staden Weert.  Myndigheterna har stränga miljökrav vars efterlevnad regelbundet kontrolleras. Övergången från traditionellt djuptryck till webboffset betyder bland annat att det rejält giftiga lösningsmedlet toluen inte längre behövs för rengöringen av pressarna, och att utsläppen av koldioxid minskar.
Transporten till Sverige sker inledningsvis med lastbil.
– Vi undersöker möjligheten att transportera med järnväg, dels till Sverige och delvis inom Sverige säger Skarrie.
 
Hem & Hyra trycks i 540 000 exemplar, en stor upplaga med svenska mått. För närvarande trycks tidningens gemensamma del i djuptryck, medan de lokala sidorna produceras i webboffset på ett annan tryckeri och därefter fogas samman med huvudtidningen.
Efter årsskiftet ska hela tidningen framställas i webboffset, vilket får till följd att de lokala sidorna kan lämnas senare än hittills.
Webbutgåvan av Hem & Hyra som du läser just nu kommer dock även i fortsättningen att vara betydligt mer skonsam mot miljön än papperstidningen.
 
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.