HFAB hjälper arbetslösa att få jobb
I takt med att kommuner lägger ner det ena ansvarsområdet efter det andra tycks bostadsbolagen ta ett allt större socialt ansvar. Eller vad sägs om simundervisning, fritidsgårdar, trygghetsvandringar, hembesök hos äldre till utbildningar i hur du ska slänga dina sopor?
Nu har turen kommit till att förmedla arbeten. Det gör HFAB i Halmstad. Fast i Halmstad har det kommunala bostadsbolaget, tillsammans med arbetsmarknadsenheten, förmedlat jobb till långtidsarbetslösa i över tio år. Då har satsningar exempelvis varit miljö- och seniorvärdar. Nu forstätter samarbetet i ytterligare tre år i EU-projektet HFAB-Byrån som finansieras av pengar från Europeiska socialfonden. När de tre åren har gått ska 450 personer ha deltagit i projektet.
HFAB har cirka 10 000 lägenheter men de har få anställda. Därför läggs mycket jobb ut på entreprenörer. Bolagets kontaktnät är därför stort och det är detta som nu utnyttjas när jobb och praktikplatser ska förmedlas. Bostadsbolaget lär alltså inte ut några färdigheter utan är den part som förmedlar kontakter och matchar personer till olika arbetsplatser. Men det är inte vem som helst som kan få jobb via bostadsbolaget. Kravet är att du ska vara långtidsarbetslös och fått klartecken från arbetsmarknadsenheten.
HFAB-Byrån startade i maj förra året men kom igång på allvar i oktober. Sedan dess har två personer fått timanställningar som städare, 22 har fått praktikplatser och just nu diskuteras sommarjobbsmöjligheter inom måleri, logistik, grönyte- och fastighetsskötsel.
Projektledaren David Ling talar med stor entusiasm men säger också att det ekonomiska läget är ett helt annat nu än när de startade. Trots det är han optimist:
− Jag ser det här som ett projekt som har möjligheter att experimentera och hitta nya modeller. Just nu är det tufft men då får vi fokusera på att rusta människor för den dag när arbetsmarknaden vänder.
Hur kommer det sig att ett bostadsbolag vill ta den här sortens sociala ansvar?
– Vi har jobbat med det här i tio år och vi har märkt att satsar vi tid och energi på ett område så höjer det trivseln. Kan man hyra ut lägenheter, skapa glädje och se till att så många som möjligt har egen försörjning då minskar problemen i bostadsområdena, säger David Ling.
Är ett EU-projekt som vänder sig till långtidsarbetslösa och är finansierat av Europeiska socialfonden. Projektet är ett samarbete mellan HFAB, arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen och sträcker sig över tre år.