Annons

HFAB:s underhållsfond i Halmstad prövas i hyresnämnden

Halmstad Hyresgästen vill att det kommunala bostadsbolaget i Halmstad fixar skador i lägenheten. HFAB menar att det är slitage som lägenhetens underhållsfond ska betala. Hyresgästföreningen ställer sig på hyresgästens sida.
Foto: Anna Hultberg/Hyresnämnden
Hyresgästföreningen ifrågasätter att skador, likt den ovan, ska belasta hyresgästens underhållsfond.

Trasiga väggar och tapeter, fettfläckar, djupa repor i parketten och en hörnvägg där en stor bit är borta. Vem ska betala reparationerna? Lägenhetens underhållsfond menar bolaget. Men det skulle betyda att den töms och kanske inte räcker till allt som måste göras. Hyresgästen och Hyresgästföreningen menar HFAB ska stå för kostnaderna och/eller att den utflyttande hyresgästen ska debiteras.  Hyresgästföreningen driver nu saken som ett åtgärdsföreläggande vid hyresnämnden i Göteborg.
– Vi har inte drivit ett sådant här ärende tidigare. Frågan är här vad som ska klassas som skador och vad som är underhåll, säger Lena Andersson, handläggare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Frågan blev aktuell när hyresgästen i Halmstad i höstas bytte lägenhet genom ett så kallat direktbyte. Enligt besiktningsprotokollet, som lämnats in till hyresnämnden, var lägenheten i ganska dåligt skick. HFAB åtog sig att fixa vissa saker men inte allt.
Enligt HFAB:s system med underhållsfond läggs pengar undan till den enskilda lägenheten varje månad. Denna pott får varje hyresgäst sedan bestämma över och prioritera åtgärder som slipning av golv eller omtapetsering. I den aktuella lägenheten fanns i slutet av 2017 3 700 kronor. Till exempel målning av hall kostar cirka 3 400 kronor.

Läs också109 miljoner i vinst för HFAB i Halmstad

HFAB skriver i sitt yttrande: ”Då det är ett direktbyte som genomförts övertar hyresgästen lägenheten i befintligt skick. Inga underhållsåtgärder kommer att vidtas utan hyresgästen hänvisas till att använda underhållsfonden för underhållsbehov”.
– Det är rena skador som den förre hyresgästen ska debiteras, menar Lena Andersson.

Annons

Tid för förhandling är uppsatt till den 12 februari. Men på HFAB:s initiativ kommer parterna innan dess ha gemensam syn i den aktuella lägenheten.
– Kommer vi inte överens efter det fortsätter vi i hyresnämnden, säger Lena Andersson.

Underhållsfonden genomfördes i våras. Enligt affärsutveckling- och kommunikationschef Ulf Nilsson har HFAB inte stött på några problem med den.
– Vi upplever att våra hyresgäster tycker att den är mer rättvis än innan och att den fungerar bra, säger han.
Tidigare följde fonden, som hette Bonusfonden, med hyresgästen istället för att stanna i lägenheterna.

Annons
Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

 

Fakta: HFAB:s underhållsfond
  • Trädde i kraft på våren 2017. Ersatte den så kallade Bonusfonden där pengarna följde med hyresgästen.
  • Bolaget tillför varje månad pengar till lägenheten och de ska användas när det behövs.
  • Hyresgästen bestämmer men kan inte underhålla mer än vad fonden räcker till.
  • Fonden kan användas till kan så kallat ytskiktsunderhåll som golv, väggar och tak genom målning/tapetsering eller byte, samt sprutmålning av köksluckor, byte av innerdörrar samt till ny bänkskiva.
    Källa: HFAB
Läs också Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Kvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.