Historisk sänkning hos Trollhättans största privata hyresvärd
I förra veckan träffades Hyresgästföreningen och privata Lundqvist Byggförvaltning. Parterna hade då olika syn på årets höjningar.
Hyresgästföreningens krav var en sänkning. Värden hade med sig Fastighetsägarnas rekommendation för Trollhättan, vilket innebar 2,3 procents höjning av hyrorna.
Trots detta räckte det med ett möte. Huvudargumentet från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation var att det låga ränteläget gynnat bolagets ekonomi.
– Det var ju sant. Så här i efterhand kan vi konstatera att förra årets höjning var för hög, men det visste vi inte då, säger Gert Karlsson, vd på Lundqvist Byggförvaltning.
– Det är första gången under mina 25 år i bolaget som vi sänkt hyran, men vi vill att räntesänkningarna ska komma våra hyresgäster till del, tillägger han.
Sänkningen på 0,5 procent träder i kraft 1 april och gäller alla lägenheter. Den som i dag betalar 6 000 i hyra får då en minskning med 30 kronor.
En långsiktig planering gör att tillfälliga fördyringar, som exempelvis det skenande elpriset och dyr snöröjning, inte ska påverka totalekonomin.
Underhållet kommer inte att minska som en följd av hyressänkningen. Tvärtom, lovar Gert Karlsson.
– Vi totalrenoverar lägenheterna efter 12 år. Det har vi definitivt inte gjort avkall på, snarare gör vi mer åtgärder i dag än för ett till två år sedan.
Hyresgästföreningen intygar att bolaget är både välvårdat och lönsamt.
– Lundqvist är ett av de mest välskötta bolagen i vår region, bland annat är tvättstugorna i toppskick, säger Christer Fransson, ordförande i Trollhätteföreningen, som också varit med och förhandlat fram avtalet.
– En god förvaltning generar ekonomiskt utrymme, tillägger Siv Fransson.
Hyresgästföreningen har avtal om förhandling som gäller drygt 3 300 privatägda lägenheter i Trollhättan. Lundqvist är störst med sina 1 100 bostäder.
Bolaget är också det första privata som förhandlats i staden. Att det blev en sänkning ger råg i ryggen inför samtalen med övriga värdar.
Hyresgästföreningens grundkrav är att hyran sänks.
– Om ett bolag så klart uttrycker att det ekonomiska läget varit gynnsamt så tror vi att det finns andra som kan gå samma väg. Men inte alla, säger Siv Fransson.
Nationellt har flera bostadsbolag gått med på nollavtal i år. Exempel på sänkningar är mer sällsynta. Alebyggen sänkte med drygt en procent vid årsskiftet, förhandlingarna med kommunens privata värdar pågår. Hudiksvallsbostäders hyresgäster i Delsbo har också fått sänkt hyra.