Annons

Historiska miljövärden stoppar 400 studentbostäder

Östermalm Omkring 400 nya studentlägenheter i närheten av Gärdet stoppas. Orsaken är - ännu en gång - att nybygget anses påverka Kungliga Nationalstadsparken negativt.
Foto: White Arkitekter
,

De nya studentlägenheterna skulle skapas genom till- och påbyggnader av redan befintliga studentbostadshus på Studentbacken. Men nu upphäver Länsstyrelsen detaljplanen  med motiveringen att den ”medför skada på det historiska landskapets miljövärden”.

Så sent som i förra veckan stoppade mark- och miljödomstolen den planerade Hjorthagsskrapan eftersom det 140 meter höga huset ansågs påverka Nationalstadsparken för mycket.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) är besviken över de stoppade studentbostäderna, och är kritisk mot Länsstyrelsen.

– Det är problematiskt att man är mer rigida och mindre dynamiska än tidigare. Nu tittar vi på hur vi ska göra för att ändå kunna genomföra det här projektet, säger han till mitti.se.

Annons

Mogert utesluter inte att staden kommer att överklaga beslutet till regeringen.

Läs ocksåKlart: Hans, 74, vräks från studentboende

I ett tidigare skede fanns planer på att bygga på de befintliga studentbostadshusen med 5-6 våningar, men det förslaget fick kritik av Länsstyrelsen. I det omarbetade och antagna förslaget sänktes påbyggnaderna till 2-3 våningar, samtidigt som det tillkom tillbyggnader på ett tidigare oexploaterat grönområde intill Lidingövägen. Men enligt Länsstyrelsen skulle bygget skulle göra det svårare för växter och djur att sprida sig och föröka sig.

–  I översiktsplanen har staden pekat ut den här ytan som ett grönområde, men i detaljplanen har man valt att inskränka det gröna området och försämra spridningssambandet, säger Tatjana Joksimovic, planchef på Länsstyrelsen.

Annons

Hon påpekar att Länsstyrelsen enligt gällande lagstiftning och med hänsyn till riksintresset måste fatta beslutet att upphäva detaljplanen.

Läs ocksåStriden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagarFasaden till Robert Dicksons stiftelses huvudkontor vid Svingeln i Göteborg.

– Det är jättetråkigt, för vi behöver fler studentbostäder. Men jag är övertygad om att det går omarbeta planen så att det går att bygga bostäder på platsen. Frågan är bara i vilken omfattning, och hur man ska skydda de naturhistoriska värdena.

Läs också Ny dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna Granne överklagade bryggeri – fick rätt Kommun får bakläxa – balkongförbud upphävs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.