Annons

Hittade 85 000 i soprum – polisen beslagtog pengarna

Stockholm 85 000 kronor i kontanter - sämre fynd har man gjort i ett grovsoprum. Polisen lade beslag på pengarna, men nu anser JO att kvinnan som gjorde upptäckten bör få tillbaka dem.

– Det är ett jättebra beslut av Justitieombudsmannen. Det visar att hederlighet varar längst, om man får vara lite gammalmodig. Att hon lämnade in pengarna visade sig vara bra, säger advokat Patric Lindblom, kvinnans juridiska ombud.

Det var i januari 2013 som kvinnan och hennes son gjorde en tur till grovsoprummet intill huset i Skärholmen där de bor. I en jacka i en sopsäck hittade hon en stor mängd sedlar. Som en laglydig medborgare lämnade hon dagen därpå in pengarna till polisen som hittegods.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

Enligt lagen om hittegods ska godset, om inte ägaren blir känd inom tre månader, tillfalla upphittaren. Ingen hörde av sig – men ändå har inte kvinnan fått tillbaka pengarna.

Orsaken är att polisen dagen efter att fyndet lämnades in inledde en förundersökning om misstänkt penninghäleri och beslutade att pengarna skulle tas i beslag. När den utredningen en månad senare lades ner hävdes beslaget – men det betyder inte att kvinnan fick några pengar. Polisen kunde nämligen inte hitta något lagstöd för att omvandla beslagtaget gods tillbaka till hittegods.

Annons

Kvinnan begärde upprepade gånger att få besked om vem kontanterna skulle lämnas ut till. Men något beslut kom inte och hon JO-anmälde saken.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.

JO kritiserar polisen handläggning och menar att pengarna efter hävandet av beslaget ”rätteligen” skulle ha hanterats som hittegods – och därmed borde tillfalla kvinnan.

Ett JO-beslut är visserligen inte bindande för polisen, men Patric Lindblom räknar med att frågan är avgjord nu.

– Nu är det faktiskt bara att verkställa betalningen till kvinnan. Gör inte polisen det får vi gå vidare till Justitiekanslern och begära skadestånd för försumlighet. Men det hoppas jag inte blir nödvändigt.

Annons
Läs ocksåDu betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år

Hem & Hyra har sökt ansvariga på polisen för en kommentar.

Läs också Film: Se Marcus hitta balkongråttan – tre våningar upp Allt färre återvinningsstationer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.