HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Film: Se Marcus hitta balkongråttan – tre våningar upp

Göteborg Rädd för råttor? Hyresgästen och småbarnspappan Marcus Karlsson i Kortedala fångar dem på balkongen. Trots att familjen bor på tredje våningen. Se filmen här!

Det var i våras som Marcus Karlsson först märkte att familjen hade objudna gäster på balkongen på Decembergatan i Kortedala. Detta trots att de bor högst upp i huset, på tredje våningen.

– Någon hade grävt i krukorna. Vi hörde på nätterna att det var något där ute. Då hade vi fortfarande katter också. En av dem satt hela tiden och stirrade ut på balkongen, säger han.

Läs ocksåRåttorna sprang i Ellinors säng – nu tvingas hon bo på lägenhetshotellRåttor, råtta, råttproblem, Stora Essingen, Ellinor Lundstedt
Marcus Karlsson

Marcus, som till vardags jobbar som miljövärd hos ett annat bostadsbolag, misstänkte råttor direkt. Under sommaren blev familjen tvungen att ge bort sina katter. Då fick gnagarna fritt spelrum.

– Min flickvän såg en mitt på dagen som hoppade runt på balkongen. Vi har ju en dotter som är två år. Jag tänker mest på det ohygieniska, att de skiter och pissar. Men självklart, om en råtta känner sig trängd så kan den ju attackera också.

Familjen kopplade in Anticimex, som försåg dem med en fälla. Marcus Karlsson laddade dem med snacks: cheese balls.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

– Sedan började den smälla några kvällar i rad. Vi satt och såg på tv, och hörde ”pang” där ute. Då hade de tagit betet, men utan att fastna.

Vid ett tillfälle sprang Marcus ut, och hann se en råtta klättra rakt upp längs en väggspalje till taket ovanför.

Marcus bytte strategi, och agnade i stället fällan med segt chokladgodis som gick att trycka fast. Det gav snart resultat. En morgon helt nyligen satt en stor råtta i fällan.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

– Den var lika stor som min handflata, med svansen blev den som halva armen.

Utan katter har småbarnsfamiljen för det mesta fått hålla balkongdörren stängd trots sommarvärmen.

– Min flickvän vågar inte gå ut själv på balkongen på kvällarna. Jag är van, men tycker ändå att det är fruktansvärt vidrigt och obehagligt, säger Marcus Karlsson.

Enligt honom kryllar det av råttor i bostadsområdet. Han tror att det i första hand beror på att folk slarvar med sina sopor.

– Jag vet att hela Göteborg lider av råttproblem, det byggs ju överallt. Men problemet där jag bor är sopor. Poseidon tömmer varje dag, de ska inte ha några klagomål. Men folk orkar inte öppna dörren till soprummet. De slänger ut skräp genom fönstren, och samlar skräp på balkongerna. Så råttorna har buffé här.

Själv jobbar Marcus Karlsson i Majorna, där det också finns gott om råttor. Ändå är problemet inte detsamma i de båda stadsdelarna, menar han.

– I Majorna har vi gamla rör som inte plomberades på 70-talet. Då tar sig råttorna upp den vägen i lägenheterna. Där finns kulvertar och stenmurar, så det är idealt för råttor. I Kortedala har vi visserligen också gamla fastigheter, men jag skulle snarare säga att det beror på soporna här.

Marcus Karlsson har frågat hyresvärden Poseidon om familjen kan få ersättning till följd av skadedjuren. Hittills har han inte fått något besked. Under tiden ser han fram emot att snart lämna sin nuvarande lägenhet.

– Vi ska flytta i december, till ett nybyggt åttavåningshus på Adventsvägen. Det ska bli väldigt skönt.

Läs också Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Galina väger sina sopor för klimatet – detta chockade henne mest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.