– Självklart är det en utmaning. Bostadsbristen är stor. Unga människor som vill flytta hemifrån får vänta i åratal på att få tag i en egen lägenhet. Att i det läget skaka fram bostäder till 52 nyanlända, det kräver insatser från många håll.
Det säger Petra Viita, projektledare för Bostadsförsörjning för nyanlända i Uddevalla. Det är Länsstyrelsen som backar upp projektet ekonomiskt. Men Petra är anställd på Uddevalla kommuns integrationsenhet.
– Mitt främsta uppdrag är att få till en samverkan mellan Uddevallahem, privata värdar, Hyresgästföreningen och ideella och kommunala krafter, säger Petra.
Sedan den första mars förra året finns det en bosättningslag som gör det obligatoriskt för kommuner att ta emot nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Det är Migrationsverket, via länsstyrelserna, som avgör vilka nyanlända som ska anvisas till vilken kommun. Förra året anvisades 84 personer till Uddevalla. I år handlar det alltså om 52. Hur många lägenheter som måste fram är dock inte riktigt klart.
– Eftersom det handlar om såväl nyanlända familjer som par och ensamkommande är det svårt att säga exakt hur många lägenheter som måste fram. Men ett trettiotal kan det nog röra sig om, säger Petra och tillägger att det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem redan bidraget med flera lägenheter till nyanlända.
För att inte spä på dagens bostadssegregation ytterligare ingår det även i projektet att hitta lägenheter i skilda delar av kommunen.
– Uddevalla kommun jobbar aktivt för att motverka den uppdelning av olika grupper som råder i bostadsområdena idag. Men även den delen av uppdraget försvåras självklart när bostadsmarknaden ser ut som den gör, säger Petra.
Förutom att ordna fram själva bostäderna vill Petra underlätta de nyanländas start i den nya bostaden och i Uddevalla.
– Tillsammans med Uddevallahem och Hyresgästföreningen kommer vi att bjuda in till så kallad Boskola då de nyinflyttade får chans att lära sig mer om sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäster, säger hon.