Annons

”Bostadsfrågan för lågt prioriterad”

Västra Götaland Alf Gillberg på Hyresgästföreningen i Vänersborg manar till skärpning. Det håller inte att strunta i riktlinjerna för bostadsförsörjningen när bostadsbristen breder ut sig.

I höstas slog regionfullmäktigemötet för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg fast att bostadsbristen är en av valårets viktigaste frågor, även lokalt. Ett steg i arbetet är att föreningen uppvaktar kommunpolitikerna för att lyfta frågan om bostadsläget.

Det behövs enligt Alf Gillberg, föreningens bostadspolitiske sekreterare. Han tycker att frågan är lågt prioriterad i många kommuner. Det märks inte minst på att de flesta saknar riktlinjer för bostadsförsörjningen.
– Det är viktigt och har blivit ännu viktigare i takt med att fler kommuner har bostadsbrist. Det är en svaghet att det inte finns en strategi när läget vänder, säger han. 
Enligt Alf Gillberg håller det inte för kommunerna att säga att man har koll på läget även utan riktlinjer. 
– Boendet är en av samhällets viktigaste bitar. Både tjänstemän och politiker har glädje av ett samlat dokument. Och det är ingen jättedyr historia heller.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alf Gillberg tycker ändå att trenden är positiv: fler kommuner har antagit riktlinjer på senare tid. Uddevalla är ett färskt exempel, med en plan från hösten 2013. 

Fler lär följa; en skärpning av lagstiftningen är på gång. I dagsläget finns inga sanktioner mot kommuner som struntar i lagen.

Annons
Läs också Hyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda" Därför misslyckas Stockholms kommuner att gemensamt lösa byggandet: "Svagt att inte ta ansvar" Stor oro inför chockhöjd hyra Med öppenhet som mål Så ser hemlösheten ut där du bor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.