Höga hyreskrav har prutats ned
Till en början såg förhandlingarna om 2012-års hyror ut att bli tuffare än på länge. Kommunala bostadsbolag, inte minst på orter med bostadsbrist, flaggade för rejäla hyreshöjningar. Speciellt för lägenheter i de mest attraktiva lägena.
Exempelvis yrkade Familjebostäder i Stockholm på 4,57 procent i genomsnittlig höjning med en spridning mellan 2,5 procent upp till 6,85 procent för de som bor i de mest attraktiva lägena. Efter diverse vapenskrammel från såväl bostadsbolaget som Hyresgästföreningen kom parterna för två veckor sedan överens om en höjning på i snitt två procent, med en spridning mellan 0,99-3,5 procent beroende på fastighetens byggår, område och standard.
Och två dagar före jul kom Svenska Bostäder i Stockholm överens med Hyresgästföreningen. Nivåerna blev i stort sett identiska som för Familjebostäder.
På liknande sätt har höga krav runt om i landet efter förhandling blivit överenskommelser med blygsammare höjningar. Snittet ligger på 2,37 procent, vilket är något högre än för 2011.
Höjda taxor för bland annat värme och vatten, underhållsbehov och avkastningskrav från kommunen är de tre främsta argumenten för höga hyreshöjningar, enligt Erik Elmgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. På vissa håll kommer man inte överens och det pågår 16 medlingar, som är det första stadiet om inte parterna kan samsas.
I skrivande stund är hyrorna för drygt 40 procent av de kommunala lägenheterna klara. Desto trögare går det på den privata sidan. Det tycks finnas en förväntning bland många privata fastighetsägare att den nya lagstiftningen ska medge betydligt högre hyreshöjningar än vad som varit brukligt. Exempelvis har Akelius på flera håll i landet yrkat på över 20 procent. Erik Elmgren menar att då har värdarna blandat in att man tycker att bruksvärdet är för lågt.
– Vi anser att hyresförhandlingarna ska handla om höjda kostnader som väntas under året, inte en prövning av bruksvärdet. Jag tycker vi verkar ha fått gehör för den åsikten hos vår motpart, säger Erik Elmgren.