Annons

Höga kostnader bromsar bostadsbyggandet

Nyheter ​Höga produktionskostnader leder till att det byggs färre bostäder, enligt åtta kommuner av tio. Brist på mark i populära lägen dämpar byggandet i sex kommuner av tio.
Nästan varannan kommun – 137 av 290 – anser att bostadsbyggandet borde vara större än det är. Vid ingången av 2000-talet var det bara 65 kommuner som ansåg att det byggdes för lite.
Brist på arbetskraft är ett växande hinder för byggandet. År 2005 var det bara en handfull kommuner som hade ont om byggnadsarbetare; i år är det ett fyrtiotal kommuner som saknar kompetent folk.
Problemen med eftersläpande planering och osäkerhet om framtida byggsubventioner har dock minskat under senare år.
Uppgifterna kommer från Boverkets årliga enkät där landets 290 kommuner kan ge sin syn på bostadsmarknaden och förväntat byggande. I år har 289 kommuner svarat. Hela rapporten publiceras i augusti.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.