Högsäsongen för inbrott är här
Det är inte under semestertider som de flesta inbrott anmäls i norr. Tvärtom. Statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att tjuvarna är som mest verksamma under höst och vinter. Och trenden är tydlig.
De senaste fem åren är anmälningarna i Jämtland i snitt 65 procent högre under perioden oktober-april jämfört med andra halvan av året, enligt Hem & Hyras analys.
Bortser man från trendbrottsåret 2010, då anmälningarna var färre än normalt, ligger snittet på 77 procent. Även i Västernorrland är skillnaderna mellan sommar- och vinterhalvår tydliga. Sedan 2007 begås det i snitt 30 procent fler inbrott under första och sista kvartalet.
En novemberdag för nästan två år sedan fick Örnsköldsviksbon Nasima Khatun, 26, inbrott i sin lägenhet. Hon och hennes man bor på bottenvåningen och tjuven tog sig in genom ett av fönstren mot innergården. Över 20 000 kronor, guldsmycken och bröllopsgåvor stals. Och trots att det var ett tag sedan nu känner hon fortfarande obehag.
– Min man arbetar skift, ibland nätter. När han är borta känner jag mig rädd och vill helst inte sova ensam, säger Nasima.
Förundersökningsledare Agneta Brovinius på polisen i Jämtland har ingen direkt förklaring till varför det begås fler inbrott under just den här tiden på året.
– Jag visste inte ens om att det förhöll sig på det viset. Men det kan ju finnas flera förklaringar bakom siffrorna. Under sommaren rör det sig mer folk i bostadsområdena och har mer uppsikt över vad som händer runt omkring. Och eftersom de flesta inbrott sker dagtid så kanske tjuvar undviker semestertider då det är större risk att folk är hemma, säger Brovinius.
Inbrott i lägenheter, vinds- och källarförråd:
Västernorrland Jämtland
vår/sommar höst/vinter vår/sommar höst/vinter
2007 159 197 48 86
2008 197 272 70 100
2009 148 204 55 94
2010 161 198 69 73
Inbrott görs helst dagtid.
Barnrum är av minst intresse.
Stjäl gärna: mediciner, smycken, guld, antikviteter, pengar, alkohol, vapen och elektronik.
”Varning för hunden!” räcker inte om den inte hörs eller syns. Mindre hundar skäller ofta mer och avskräcker mest.
Lekande och frågvisa barn kan förstöra planerna.
Bra inbrottstillfälle är under tvättider då många lämnar dörren olåst.Källa: Polisrapporten ”Vad vet vi om bostadsinbrott?” (2008) där ett 20-tal tjuvar intervjuades för att ta reda på hur de agerar.