”Höjd markhyra hotar nya hyresrätter”
Hyresgästföreningen region Stockholm, Fastighetsägarna Stockholm och Svenska Bostäder är några av de remissinstanser som varnar för att beslutet att höja tomträttsavgälden i Stockholm får negativa konsekvenser. Hem & Hyra har tidigare skrivit om beslutet som innebär att kostnaden för en trea på 77 kvadratmeter i innerstaden ökar med 1 250 kronor medan kostnaden sänks med en hundralapp för motsvarande lägenhet i Tensta.
Även om inte höjd tomthyra ska påverka bruksvärdet och därmed hyran så tror Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, att kostnaden kommer att landa i knät på hyresgästerna. Något som han menar får stora sociala konsekvenser.
– Hyresgästerna får betala för luft, de kommer att få en höjning men får ingenting tillbaka. Jag tror politikerna testar hyresgästerna, är de tysta så kanske det införs. Därför är det viktigt att vi tar strid mot förslaget, säger han och tillägger att höjningen av avgiften även hotar nyproduktionen.
Fastighetssägarna Stockholm har låtit konsultbolaget Tyréns analysera hur en höjd tomthyra slår. Konsultbolaget menar att de ökade kostnaderna för värdarna kommer att leda till att mindre pengar satsas på renovering och upprustning av befintliga lägenheter.
När det gäller nyproducerade lägenheter kan den höjda tomträttsavgälden kanske i teorin läggas på hyran om värden och hyresgästföreningen kommer överens om en presumtionshyra eller om värden sätter hyran själv.
Men enligt konsultbolaget är risken stor att den höjda tomthyran leder till så höga hyror att hyresgäster inte har råd att hyra lägenheterna och att 12 procent av de lägenheter som byggdes 2015 aldrig skulle byggts. På samma sätt skulle inte 13 procent av de hyresrätter som byggdes första kvartalet 2016 aldrig byggts om den planerade höjningen blir av.
Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna Stockholm tror inte förslaget kommer att bli verklighet i sin nuvarande form.
– Jag tror kritiken är för massiv för att det ska bli verklighet och sedan är det för kort tid att fasa in höjningen för det befintliga lägenhetsbeståndet på tre år, säger han.
Jan Valeskog, (S), ordförande i Exploateringsnämnden, som klubbade igenom förslaget att höja tomträttsavgälden i våras, menar att avgiften måste höjas. Men han säger att det nuvarande förslaget kommer att göras om.
– Vi kommer att göra vissa justeringar, innan det ska upp till omröstning i fullmäktige senare i år, men jag kan inte säga vilka förändringar som kommer att ske, säger han.
Han har inte läst remissvaren och vill därför inte kommentera enskilda detaljer. Men han tror inte en höjning kommer att bromsa nyproduktionen som vissa menar.
– Dagens system med tomträttsavgälder är förmånligt och kommer att vara det även i fortsättningen, med lite justeringar. Vi har analyserat det här och skulle inte göra något som hotade nyproduktionen, säger han.
Han tror inte heller att det kommer att drabba hyresgäster i form av höjda hyror eller mindre satsningar på underhåll och renovering.
– Nej, jag tror däremot det leder till mindre vinstmarginaler för värdarna. Vi måste höja avgiften för att få in pengar så vi kan bygga mer, de som inte vill höja säger nej till att bygga mer, säger han.
Han hävdar att det finns en politisk majoritet i Stockholms stadshus för en höjning, men vill gärna ha en blocköversskridande överenskommelse. Men Moderaterna och Liberalerna i Stockholms stadshus säger nej.
Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson, (M), tänker rösta emot förslaget i fullmäktige eftersom han tycker det leder till oacceptabelt stora kostnadsökningar för hushållen. Han är också orolig att den planerade höjningen leder till att nyproduktionen bromsar in.
– Höjd markhyra slår direkt mot bostadsproduktionen, vilket gör det till en osedvanligt dum åtgärd när staden snarare behöver bidra till fler bostäder, säger han.
Tomträttsavgälderna ger idag Stockholm stad 960 miljoner kronor i intäkter när de hyr ut mark till hyresrätter, bostadrätter och villor. Det nuvarande förslaget till höjning skulle ge ett tillskott på ytterligare 600 miljoner kronor.