Annons

Svårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv – klarar inte att skrapa: ”Blir yr när jag försöker böja mig”

Nyheter Lägenheten är sliten. Golvet i badrummet är feldoserat så när Rida Kammouna duschat står det vatten under badkaret. Han har stomipåse på magen efter en operation som gick snett och kan inte böja sig ner för att skrapa bort vattnet. Fastigheten ska stambytas, säger värden Svenska bostäder, som inte kommer göra något åt problemet innan dess.
Rida Kammouna, hyresgäst Svenska bostäder
Foto: Conny Pettersson
Vattnet rinner inte undan. Golvet i Rida Kammounas badrum är feldoserat så vattnet rinner inte undan efter att han tagit en dusch. Rida har stomipåse och kan inte böja sig ner för att skrapa bort vattnet. Värden Svenska bostäder är medvetna om problemet men hänvisar till det planerade stambytet.

Rida Kammounas snart 71-åriga liv har innehållit många dramatiska händelser. Han är född i Bagdad, hans pappa var från Irak och mamman från Iran. När Iran-Irak-kriget bröt ut 1980 ville inte Rida kriga på någon sida, och riskera att hamna i strid mot släktingar. Han och flera i släkten flydde till Sverige. Sedan dess har han försörjt sig som fritidspedagog, lärare och vaktmästare. Han har även spelat fotboll i division två.

Under sina över 40 år i Sverige har han bott hos kommunala Svenska bostäder och sedan 2009 i tvåan på 64 kvadrat på Tomtebogatan i Vasastan i centrala Stockholm. De flesta av husen i kvarteret är från förra sekelskiftet, men Rida Kammounas hus är byggt i slutet av 60-talet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Huset i behov av renovering

I likhet med många andra hus byggda under miljonprogrammets dagar är Ridas hus i behov av renovering. Något som det pratats om i flera år. Rida Kammouna berättar att det drar från fönstren vintertid och pekar på en elradiator har brukar ta fram om vintrarna.

Vatten under badkar
Svårt att komma åt. Vattnet är kvar under badkaret eftersom fallet är feldoserat.

Hans allvarligaste invändning gäller emellertid badrummet. Fallet mot golvbrunnen är feldoserat så efter varje dusch står det vatten under badkaret.

– Jag har hört av mig till värden om det här i flera år, men det händer ingenting.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Funktionsnedsatt efter misslyckad operation

För den som är frisk kan problemet framstå som trivialt. Men Rida Kammouna har stomipåse efter en misslyckad canceroperation för åtta år sedan. Enligt Rida så glömdes en operationsduk kvar i hans kropp. Något han tidigare berättat om i Expressen.

Annons

Att han skulle kunna ställa sig på knä, böja sig in och skrapa bort vattnet är en omöjlighet. Rida Kammouna blir lätt yr och får ofta ont när han han ska böja sig. Dosetten innehåller 28 tabletter – dagligen. Hemtjänsten sa han upp eftersom det hela tiden kom olika personer. Till slut kändes det otryggt. Eftersom Rida gillar att ha det städat och ordnat anlitar han städhjälp ibland som rensar vattenlås och torkar bort vattnet. Men däremellan samlas en pöl med vatten under badkaret som sipprar ut på golvet.

Rida Kammouna, hyresgäst, Svenska bostäder
Väntar på renovering. Rida Kammouna hoppas på att hans lägenhet snart ska renoveras – eller att han kan byta mot en annan.

– Fastighetsskötaren var här för några månader sedan och kollade. Han konstaterade att fallet är fel och det är därför vattnet rinner ut på golvet. Det skulle bli ett ärende för förvaltaren, sa han, men hittills har jag inte hört något.

Svenska bostäder bekräftar problemet

Mathias Danielsen, områdeschef för Svenska bostäder, bekräftar att det är problem med våtrummen i fastigheten. Bolaget kommer emellertid inte att göra något åt problemet utan avvaktar stambytet.

– Vi är bekanta med problemet och beklagar att det ser ut som det gör i Rida Kammounas badrum. Stambyte är planerat till 2025-2026, mer exakt startdatum är inte sätt, svarar Mathias Danielsen i mejl.

Rida Kammouna, hyresgäst, Svenska bostäder
Drag från fönstren. Vintertid drar det från fönstren så att Rida Kammouna skaffat en elradiator.

Rida Kammouna betalar i dag omkring 7200 kronor i hyra. Han skulle inte ha något emot att betala lite mer om renoveringen det pratats om i flera år blir av. Fast helst skulle han vilja flytta till en lägenhet med balkong.

Annons

Rida Kammouna behöver hjälp av rollator för att komma ut. De senaste fem dagarna har han kommit ut en gång trots att det är sommarvärme ute.

– Jag har släktingar som kan hjälpa mig att flytta, det är inga problem. Men jag har ingen dator eller mejl. Så då verkar det omöjligt.

”Möjligt att byta utan dator”

Mathias Danielsen menar dock att det går fint att ställa sig i kö och byta lägenhet utan datorvana.

– Alla våra lägenheter finns på Bostadsförmedlingen, dit kan man ringa för att få hjälp att ställa sig i kö för byte. Man kan även stå i vår internkö, då går det bra att ringa vårt kundcenter för att få hjälp.

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.