Annons

Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

Stockholm Nytt tvåårsavtal om hyrorna klart mellan Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen. Svenska Bostäder höjer hyran med mellan 3 – 5,35 procent från första januari 2024 och 4,69 procent i snitt under 2025. Men överenskommelsen innebär retroaktiva hyreshöjningar. "Det kommer att bli tungt för många hyresgäster", säger Anders Öhrling, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Kenneth Samuelsson
Anders Öhrling, förhandlingsledare för Svenska Bostäder på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att höjningen kommer att bli tung att bära för hyresgästerna.

Årets hyresförhandlingar har präglats av en ovilja eller oförmåga att komma överens, Hyresgästföreningen och hyresvärdarna har i många fall stått väldigt långt i från varandra.

Resultatet är att rekordmånga hyror kommer att avgöras utanför förhandlingsbordet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det fanns också en risk för att allmännyttans tvistlösningsorgan, Hyresmarknadskommittén, HMK, skulle bestämma hur mycket Svenska Bostäder ska höja hyran 2024.

Men så blir inte fallet.

Bakgrunden är att Stockholms stads kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem krävde 7,8 procent i hyreshöjning – Hyresgästföreningen sade nej och ärendet hamnade i december på HMK:s bord.

Annons
Läs ocksåChocken: Hyran "höjdes" med 62 procentMontage av papper och porträttbild på en man i övre medelåldern.

Men sedan dess har förhandlingarna mellan Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen fortsatt och idag presenteras en överenskommelse som innebär ett tvåårsavtal.

Enligt överenskommelsen höjs hyran med mellan 3 till 5,35 procent från första januari 2024, den lägre nivån för nyproducerade lägenheter med högre hyror. Det stora flertalet får dock en höjning med 5,35 procent. Några hundra lägenheter får en höjning med 6 procent, men där ingår hushållsel i hyran. Snitthöjningen för de 28 000 lägenheterna är 4.99 procent.

Anders Öhrling, förhandlingsledare för Svenska Bostäder på Hyresgästföreningen region Stockholm, ser positivt på att bolaget ville slutföra förhandlingar lokal och nå en överenskommelse.

Läs ocksåRekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

– Men vi tycker det är för höga nivåer med tanke på att alla kostnaderna i samhället har ökat, samtidigt är vi trygga med att vi har gjort allt för att trycka ner kraven. Det kommer att bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster, säger han.

Samtidigt krävde bolaget 7,8 procent och med tanke på att även bostadsbolagens kostnader har ökat var det svårt att komma lägre. Samtidigt får hyresgästerna retroaktiva höjningar från första januari.

Annons

– Vi ville helst ta bort retroaktiviteten. Men när det gäller retroaktiviteten har vi fått löfte om att hyresgäster som önskar ska få en avbetalningsplan och kunna betala av det under längre tid, säger han.

Svenska Bostäders vd Stefan Sandberg kommenterar uppgörelsen i ett mejl till Hem & Hyra.

”Jag vet att det är ett väldigt tufft läge ekonomiskt för många av våra hyresgäster just nu. De stora kostnadsökningarna har tyvärr också drabbat Svenska Bostäder som bolag när vatten, avlopp, uppvärmning, sophämtning och inte minst dyra räntor har gjort vår ekonomi ansträngd. Vi hade egentligen behövt en större hyreshöjning för att täcka våra kostnader och nödvändigt underhåll, men vi har tagit hänsyn också till hyresgästernas privatekonomi och landat i denna kompromiss. Från bolagets sida har vi i samband med detta valt att förhandla utanför vägledningen för trepartsöverenskommelsen”, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.

Fakta: Så går det i årets förhandlingar

Läs också Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent Rekordhöjning i Färgelanda – Förhandlaren: "Hård smäll för hyresgästerna" Oro över strandad hyresförhandling: "Hur skulle vi klara en sån höjning?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.