Annons

Höjde hyrorna utan att förhandla – nu prövas det i rätten

Nyheter Har den som betalat en hyreavi accepterat en hyreshöjning även om den inte har förhandlats? Det ska Hyresgästföreningen rättsligt pröva för första gången.

Ljungby utmärker sig i förhandlingarna om årets hyror. De två största privata fastighetsbolagen, Heimstaden och Annelund,  lämnade förhandlingsbordet innan det var färdigförhandlat. I stället valde de att skicka ut avier med höjd hyra till sina hyresgäster.

Både Heimstaden och Annelund har punktmarkerat de hyresgäster som valt att fortsätta betala den gamla hyran genom att skicka påminnelser och information om vad som kan hända om man inte betalar den nya hyran och hänvisat till hyresnämnden, inkasso och risk att förlora sin lägenhet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Samtidigt har Hyresgästföreningen gått ut med att den som fortsätter att betala den gamla hyran sitter tryggt eftersom man då inte accepterat hyresvärdens höjning.

En stor majoritet av hyresgästerna i Ljungby har betalat den hyreshöjning som de två bolagen har aviserat. Men det betyder inte att det skett en förhandling eller att hyresgästen accepterat höjningen, enligt Hyresgästföreningen.

– När man lämnar en hyresförhandling så finns det tre vägar att gå. Antingen så gäller den gamla hyran, eller så får hyresnämnden fastställa hyrorna eller så kan värden förhandla direkt med hyresgästerna. Och det är det man säger att man gör här, skickar ut en avi om betalning, utövar påtryckningar och kallar det en förhandling, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens förbundsordförande, och fortsätter:

Läs ocksåKonflikten i Ljungby avblåst

– Det tycker inte vi är lagenligt och schyst mot deras kunder. Det är fräckt i allra högsta grad och det sker över hela landet. Men det är otroligt viktigt det som sker i Ljungby för här kommer vi att pröva detta rättsligt.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens jurist Niklas Eriksson har man fått klartecken att driva frågan från hyresgäster som ångrat att de betalat in höjningen. Det finns även klartecken från länsstyrelsen att få deponera den del av hyran som är höjningen, som en säkerhet för att inte riskera rätten till sin lägenhet.

– Vi ligger i startgroparna att få tingsrättens syn på det här. Vi vill testa vad konsumentskyddet är värt helt enkelt, säger Niklas Eriksson.

Läs ocksåOro bland hyresgäster i Ljungby

Men om man betalar in höjningen så har man väl accepterat den?

– Det finns inget som säger det, vare sig lagen eller rättspraxis. Jag tycker snarare tvärt om. Det finns olika skäl till att man betalat; det dras på autogiro eller man bara tror att man ska betala. Hyresgästens ställning är i underläge mot hyresvärden och får man en faktura så får man även intrycket att man måste betala, säger Niklas Eriksson.

Under gårdagens möte i Ljungby, dit drygt 50 hyresgäster samlats, kom även frågor från dem som betalat den nya hyran.

Annons

Ska vi börja betala den gamla nu?

– Nej, blev svaret från Barbro Engman. Vänta tills vi har fått detta prövat. Och när hyran väl är fastställd så gäller den ju för alla.

Det är två prövningar som kommer att ske när det gäller Heimstaden i Ljungby. Dels av hyresnämnden som ska fastställa hyrans storlek, dels av tingsrätten som ska pröva om en avi med höjd hyra är att likställa med en förhandling och om det ska ses som en överenskommelse om hyresgästen betalar höjningen. När det gäller Annelund så ska hyran prövas endast i hyresnämnden.

Heimstaden har 612 lägenheter i Ljungby, Annelund har 253 lägenheter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.