Annons

Oro bland hyresgäster i Ljungby

Ljungby Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman står på barrikaderna med hyresgästerna i Ljungby. Vid ett möte i går kväll började mobiliseringen

Över 50 hyresgäster slöt upp när förbundsordförande Barbro Engman och regionordförande Björn Johansson kallade till allmänt möte på Garvaren i Ljungby i går kväll. Rubriken löd: ”Du behöver inte betala en hyra som inte är förhandlad!”

Hyresgästerna som kom representerade främst boendet hos Heimstaden, Annelund och ett par andra mindre privata värdar. En sak hade de gemensamt; oron för vad som gäller när hyresvärden plötsligt kommer med en hyreshöjning som inte är förhandlad och som även kräver att man betalar höjningen för annars kommer det inte att ske underhåll och man kommer även att bli kallad till hyresnämnden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag gillar inte att man håller på, på det här viset, det finns väl regler för hur man ska göra? Och det går väl inte att bara höja och sedan inte göra något åt lägenheterna, sade en hyresgäst.

– Det är klart att man blir rädd och känner att man måste betala. Det känns ju som ett hot. Vi betalade höjningen, sade en annan.

De hyresgäster som betalat in hyreshöjningen fick rådet av Barbro Engman att fortsätta göra det i väntan på den rättsliga prövningen, medans de som inte betalat in höjningen ska fortsätta att betala den gamla.

Annons
Läs ocksåKonflikten i Ljungby avblåst

Barbro Engman och Björn Johansson fick höra flera vittnesmål om hur det är ställt med lägenheterna i Ljungby. Visst finns det fina, men det finns även det motsatta. Halvruttna fönsterkarmar, is mellan fogarna, hyresgäster som i bland saknar varmvatten, 17 grader i lägenheten, sprickor i toalettstolen, inbrott i förråd, fasader som nästan ramlar ned och framför allt hyresvärdar som inte bryr sig.

Barbro Engman fick en idé:

– Egentligen borde man göra som vi gjorde i Norrköping, att alla fotograferar av sina brister. Sedan kan ni skicka bilderna till Smålänningen.

Läs ocksåHöjde hyrorna utan att förhandla - nu prövas det i rätten

Det tyckte flera åhörare var en bra idé. Men även Hyresgästföreningen fick kritik för att det inte finns någon lokal verksamhet på orten.

– I de flesta fall finns det en förening på orten och för sex år sedan fanns det en livlig verksamhet i Ljungby. Men nu måste man börja om. Och jag tycker att det skulle vara fantastiskt om några av er vill vara med och starta upp verksamheten igen, sade Barbro Engman.

Annons

Flera åhörare nickade och mötet kom fram till att årsmötet 29 mars kommer att bli starten för aktiviteter i Ljungby. Då kommer även förhandlare och jurist att närvara, liksom verksamhetsutvecklare.

– Det var ett jättebra möte och det var bra för det kom fram så många olika aspekter och de var kanonduktiga både på att beskriva hur det kändes och hur det var. Det var bedrövligt att höra, men det kändes ändå bra, sade Barbro Engman efter mötet.

Heimstaden har 612 lägenheter i Ljungby, Annelund har 253 lägenheter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.