Annons

Hon dammsuger bygden på övergivna hus

Nyheter Folk vill flytta till Råne älvdal, men det saknas lediga bostäder. Nu dammsugs bygden på övergivna hus.
Foto: Ulrika Vallgårda

I många kommuner runtom i landet finns det obebodda bostadshus som står tomma och obebodda och som har övergivits av sina ägare. I en enkätundersökning som nyhetsbyrån TT har gjort och som 137 kommuner svarade på uppgav 85 att det finns sådana ödehus i kommunen. 45 av dessa kommuner håller på att undersöka beståndet och hos mer än hälften av dem är en inventering redan igång. Boden är av dem.

I Gunnarsbyns församling i Bodens kommun bor knappt 600 invånare och flyttrenden till byn är positiv.
– Det finns en efterfrågan på fastigheter och lägenheter, men vi har för lite lediga hus till salu. Samtidigt ser vi att det finns flera fastigheter som inte används och nu ska vi identifiera dem, säger Jenny Engström, verksamhetsledare på RÅEK, en förkortning av Råne älvdalsrådet i Gunnarsbyn ekonomisk förening.
Projektet kallas ”Växa tillsammans” och uppdraget kommer från Bodens kommun och Luleå kommun och utförs av RÅEK ihop med medborgarkontoret i Råneå, där Marja Leena Tallus Johansson är ansvarig. Hela området från Råneå till Gunnarsbyn ska inventeras samt Vitådalen. Inspiration har de fått från ett liknande projekt i Pajala och Tornedalen som heter ”Hej hemby!”
– Vi började före jul. Vi ska använda av oss av en karta och en app för att göra en okulärbesiktning av fastigheter utan bofast befolkning, berättar hon.
Även obebyggda tomter ska kartläggas.
– Det finns också de som vill bygga nya hus, men då ska det vara attraktiva lägen gärna nära vatten och lite avskilt.
Lyckas de hitta lämpliga tomter och fastigheter ska de söka projektmedel för nästa steg, kontakta de aktuella ägarna och höra sig för om det finns intresse att sälja eller hyra ut.
I RÅEK har man även en tanke om att starta ett fastighetsbolag.
– Om vi hittar en fastighet som kan vara lämplig att bygga om till hyreshus skulle vi kunna tänka oss att köpa den. Det kan även handla om ett villa som man bygger om till två lägenheter. Många vill först hyra bostad innan de bestämmer sig för att bygga eller köpa hus.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.