Annons

Hon fixar cykelplats i Majorna

Göteborg Säkrare och smidigare cykelparkering hemma stod högt på Majornabon Eva Franzéns önskelista. Nu blir hennes idéer verklighet, tack vare en lokal satsning på just vardagscyklister.
Eva Franzén med sin cykel hemma på gården.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Snart kan Eva Franzén låsa fast sin cykel i rejäla låsbågar på gården i kvarteret Pallas i Majorna. Tack vare projektet Ekologisk stadsdel Majorna 2.0 blir hennes idéer om bättre förvaring verklighet.

– Jag tröttnade på att vi aldrig har någonstans att ställa cyklarna. Det är extremt mycket cyklar, och röriga cykelrum. Det är inte lätt att göra rätt om man inte kan låsa fast sin nya cykel så att försäkringen gäller.

Det säger Eva Franzén, åretrunt-cyklist och Majornabo. Själv brukar hon låsa fast cykeln ute på gården hemma på Kommendörsgatan i Göteborg, någonstans där hon kommer åt att fästa bygellåset runt ramen. Men då riskerar cykeln å andra sidan att stå i vägen för andra.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Därför tog Eva och sambon fram ett förslag på säkrare och smidigare förvaring, både utomhus och i kvarterets gemensamma cykelrum.

Den lokala hyresgästföreningen Pallas har hakat på, via projektet Ekologisk stadsdel Majorna 2.0. Initiativet har vunnit gehör hos hyresvärden Familjebostäder som skjuter till pengar. Styrelseledamoten Jonas Göransson, själv van cyklist, hoppas att satsningen ska underlätta för fler på gården att cykla mer.

– Det ska vara lätt att ta sin cykel, det ska inte behöva ta fem minuter, säger han.

Annons
Läs ocksåEnklare cykelliv ska få fler att skippa bilen

Nu ska gamla cyklar rensas ut, och källarens cykelrum organiseras om. Och så ska cykelställen i kvarteret Pallas och ytterligare ett grannkvarter bytas mot säkrare låsstolpar, där man kan låsa fast cykeln i ramen.

Det finns också tankar på upphängningssystem i källaren, skilda cykelrum beroende på bruksfrekvens och kanske en separat cykelparkering där man kan hyra en egen plats för en billig penning. På sikt kan idéerna gynna långt fler hyresgäster.

– Om Familjebostäder lyckas på våra gårdar ska de köra ett liknande koncept på andra gårdar också, säger Jonas Göransson.

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

Bakom projektet Ekologisk stadsdel Majorna 2.0 står Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Poseidon och Bostadsbolaget. Satsningen bekostas av så kallade boinflytandemedel, vars syfte är att hyresgästerna själva ska få vara med och bestämma i sitt eget område.

Annons

Cykling är en viktig beståndsdel i projektet, som även omfattar återbruk och odling. Praktiska tips på smart förvaring och parkering varvas med cykelfixardagar tillsammans med cykelköket.

Läs mer: Enklare cykelliv ska få fler att skippa bilen

Fakta: Vill du veta mer?

Ekologisk stadsdel Majorna 2.0 finns på Facebook. Gruppen är öppen för alla, och du hittar den här.

Fakta: Så söker du pengar

Det går att söka pengar till satsningar som ger hyresgäster mer inflytande. Så här gör du:

  • Tänk ut en idé om hur du och dina grannar kan påverka ert bostadsområde till det bättre.
  • Kontakta din lokala hyresgästförening, eller den av regionens 13 hyresgästföreningar som täcker det område du bor i. De hjälper dig att föra idén vidare, oavsett om du är medlem eller ej. Även Hyresgästföreningens regionkontor kan hjälpa till.
  • Beroende på var du bor är det olika instanser som beslutar om pengarna. Det kan vara en boinflytandekommitté där både hyresvärden och Hyresgästföreningen ingår, eller Hyresgästföreningens regionstyrelse.
Läs också Hyresgäst laddade batteri till elcykel i lägenhet – anklagas för brandskador på 250 000 kronor Tigers höga cyklar sticker ut i Örebro – ”jag gillar annorlunda” Så skyddar du din cykel från att bli stulen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.