Annons

Så skyddar du din cykel från att bli stulen

Nyheter Runt 70 000 cykelstölder anmäls varje år – men det finns sätt att skydda sig. Följ de här tipsen för att rulla säkert hela våren.
Foto: Getty Images / Montage

Så skyddar du cykeln

Vilken typ av lås ska jag ha?

Stöldsskyddsföreningen ska ha godkänt ditt lås för att försäkringen bör gälla. Ett lås är ingen garanti för att få behålla cykeln, men ett absolut minimum för att skydda den.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Allt som försvårar för tjuven minskar risken att cykeln blir stulen, säger Therese Beme, kommunpolis i Örebro, landet mest cykelstöldsdrabbade kommun.

Hur låser jag fast cykeln?

Lås fast cykeln i ramen. Det gäller att sätta låset rätt, så att hela ramen sitter fast och inte bara cykelhjulet. Sedan måste cykeln förankras i något, så att inte tjuven kan bära den med sig.

Läs ocksåCykelstölderna ökar – här är hyresområdena där det stjäls mest

– Det slarvas ganska mycket kan vi se när vi går runt. Här behövs det en beteendeförändring, säger Therese Beme.

Är det bra att ta av sadeln?

Vissa rekommenderar att du tar med dig sadeln då det gör det knepigare för tjuven att stjäla cykeln. Men det kan också få negativa konsekvenser, enligt Therese Beme.

Läs också100 tätorter där cykeltjuvar härjar – här stjäls det mest

– Min tanke är att det kanske inte hjälper jättemycket men att vi kan få se en ökning av stulna sadlar på andra cyklar. Det är vanligt att tjuvar tar delar från flera olika cyklar och sätter ihop till nya.

Är det bättre att ställa cykeln inomhus?

Absolut säkrast är att förvara din cykel i hemmet. Cykelförråd är också snäppet bättre än utomhus, men även här sker det inbrott. Måste cykeln stå utomhus och ska den helst stå på en öppen plats där många passerar förbi och det finns belysning.

Är det bra med stöldmärkning?

Se till att du antecknat ramnumret så att du kan få tillbaka cykeln om den blir stulen. Det finns även andra spårningsmöjligheter som gps-sändare eller så kallat märk-DNA, en osynlig vätska som du applicerar på cykeln och som kan göra det enklare för polis att spåra den tillbaka till dig. Ett annat alternativ är larm, som börjar tjuta när någon försöker stjäla din cykel.

Är elcykel mer stöldbegärligt?

Annons

De har oftast ett större värde, så ja. Men om du lämnar din cykel en längre stund så ta helst med dig batteriet. Det är inte ovanligt att just batteriet till elcyklar blir stulna.

Hur gör jag med min märkescykel?

Dölj märket. Det kan vara en idé att klistra över märket på cykeln om du har en finare, dyrare cykel.

Finns det något mer jag kan göra?

Ta en bild på cykeln. Om din cykel är dyr kan det hjälpa ditt försäkringsärende om du har fotograferat cykeln där du låst den.

Om olyckan är framme

Hur anmäler jag cykeln stulen?

Anmäl till polis och försäkringsbolag. Att polisanmäla att din cykel är stulen är viktigt för statistiken men också för att få ut pengar på försäkringen.

– Det är bra att vara så detaljerad som möjligt, både för chansen att få tillbaka sin cykel men även för att se hur utbrett det är, säger Therese Beme.

Behöver jag försäkra cykeln?

Hemförsäkringen täcker stölden. Din hemförsäkring gäller om cykeln blir stulen i din bostad. Den gäller även om cykeln stjäls någon annanstans, men bara upp till ett visst belopp. Detta skiljer sig åt mellan olika bolag.

Vad händer om jag har glömt att låsa cykeln?

Låset påverkar ersättningen. Minns du att det var viktigt med godkänt lås? Om cykeln är olåst, eller har ett icke-godkänt lås kan du fortfarande få ut pengar, bara inte lika mycket.

– Det finns ett särskilt aktsamhetskrav. Om cykeln varit olåst blir du ofta utan ersättning och har det varit ett dåligt lås så får du en 50-procentig nedsättning, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist vid oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå.

Annons

Hur mycket självrisk behöver jag betala?

Självrisken skiljer sig. En sak som är bra att ha koll på är därför hur självrisken fungerar hos just ditt försäkringsbolag. Vissa har ett fast belopp, normalt 1 500 kronor, medan andra tar en procent på värdet av cykeln. Här är det alltså värdet på cykeln, och hur gammal den är, som avgör vilken modell som är mest förmånlig för dig.

Hur dyr cykel täcker försäkringen?

Även maxvärdet på cykeln kan skilja sig från bolag till bolag. På vissa håll kan det var 10 000 och hos andra bolag hela 100 000. Har du en dyrare cykel, exempelvis en elcykel kan det vara värt att kolla upp vad som gäller för just den och eventuellt teckna en tilläggsförsäkring.

Är min gamla cykel fortfarande värd något?

En gammal cykel tappar i värde. En annan grej som är bra att ha koll på i försäkringen är avskrivningstakten. Du får ut mindre pengar ju äldre din cykel är. Hur mycket beloppet minskar varje år är olika från bolag till bolag.

Vad händer om jag hittar cykeln igen?

Försäkringsbolaget äger din stulna cykel. Om du har fått ut pengar på din försäkring och cykeln hittas igen, så det ditt försäkringsbolag som nu äger den. Ofta finns det en möjlighet att köpa tillbaka cykeln.

Litar försäkringsbolaget på att cykeln är stulen?

Bild på cykel och kvitto är bra. Ju dyrare cykel desto högre krav ställs på bevisningen att cykeln verkligen är stulen.

– Det är viktigt att polisanmäla cykelstölden men också att du har sparat kvitto och bild på cykeln för att bevisa att du har ägt cykeln och hur mycket den kostande när du köpte den, säger Andrea Ekeblad Szanto.

Har du rätt till ett cykelförråd? Hyresgästföreningens förbundsjurist ger dig svaret.

Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Olofs cykel stals ur förrådet Så vanliga är cykelstölder där du bor – hela Hallandslistan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.