Annons

Hyresgäst laddade batteri till elcykel i lägenhet – anklagas för brandskador på 250 000 kronor

Malmö På natten utbröt en explosiv brand när mannen laddade sitt cykelbatteri. Fastighetsägaren rev direkt hyreskontraktet och menar att hyresgästen varit vårdslös och orsakat skador för en kvarts miljon kronor. Anklagelserna är helt felaktiga, menar hyresgästen. Nu ska frågan avgöras i domstol.
Batteriet till en elcykel lådcykel började brinna under laddning
Foto: Getty/Pixabay
Personen och cykelmodellen på bilden är inte samma som i artikeln.

Lägenheten var fylld av tjock rök. På parkettgolvet i vad som beskrivs som ett sovrum låg ett glödande cykelbatteri. När räddningstjänsten kom till adressen kunde de konstatera brand- och sotskador.

Branden inträffade en sen natt tidigare i år och enligt fastighetsägaren blev lägenheten så pass svårt skadad att den inte kunde användas. Hyreshuset ligger i centrala Malmö och ägs av en mindre privat ägare som har beräknat kostnaderna för skadorna till mellan 200 000 och 250 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen, en man i 40-årsåldern, sades upp bara timmar efter branden. Värden menar att mannen var oaktsam och inte höll tillräcklig koll när han laddade batteriet till en elcykel, en lådcykel enligt uppgifterna. Något ska sedan ha gått fel vilket lett till att det börjat brinna i hemmet.

”Att ladda el-cykel inne i bostaden och dessutom särskilt utan tillsyn är helt oacceptabelt och utgör besittningsbrytande grund”, skriver fastighetsägaren nu i en ansökan till hyresnämnden.

Annons

Grannarna i huset uppges vara rädda

I skrivelsen till domstolen lägger fastighetsägaren även fram uppgifter om att grannarna i huset är rädda efter vad som hänt. Detta ska vara kopplat till den utpekade hyresgästen och hans vana att ofta ladda batterier på kvällar och nätter. Grannarna ska vara oroade för att det ska uppstå nya bränder.

Genom sitt ombud på Hyresgästföreningen redogör hyresgästen för sin bild av vad som har hänt. Han vill inte förlora kontraktet och anser att han inte vållade skadan, att han använt rätt typ av laddare och haft uppsikt under hela tiden. ”Hyresvärdens påståenden saknar grund”.

Mannen har tidigare berättat för polisen att allt startade med en smäll på natten och att han slog larm via 112 och varnade grannarna. Fallet anmäldes inledningsvis som misstänkt allmänfarlig vårdslöshet men polisen lade snabbt ner utredningen eftersom det inte gick att belägga något brottsligt.

Enligt räddningstjänsten är det stora generella problemet med batterier från elcyklar att de orsakar extremt giftig rök vid en brand. Det är även svårt att släcka elden eftersom det sker en kemisk reaktion i batteriet när det brinner.

Annons
Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– Man ska inte ladda batterier när man ligger och sover. Är det en riktig batteribrand så går det inte att släcka. Det finns inget bra släckmedel idag och det krävs väldigt mycket vatten för att dämpa det, säger Jonas Svensson, ledningsoperatör på Räddningstjänsten Syd.

Enligt tidigare statistik från branschorganisationen Cykelbranschen är mer än var femte cykel som säljs i Sverige idag en elcykel. Detta innebär att nästan 100 000 personer per år köper en elcykel.

Fakta: Så skyddar du dig mot bränder

Brandsläckare

  • Skaffa brandvarnare – sätt en på varje våningsplan och varje rum där någon sover. Glöm inte bort att då och då kontrollera att brandvarnarna fungerar
  • Skaffa en brandsläckare – den ska vara lättillgänglig. En variant med pulver är bäst och gärna på sex kilo, en sådan fyller ett helt rum och kväver elden.
  • Det bör också finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
  • I övrigt bör allt vara in­di­vid­an­pas­sat:

Har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt.

Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus.

Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.

Källa: Räddningstjänsten Syd

Glöm inte hemförsäkringen!

  • Du be­höver en egen oav­sett om du bor med ett andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
  • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv har vållat en olyc­ka.
Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Marko blev hemlös efter batteribrand – värden hotas med böter på 100 000 kronor Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.